45.000 woningen op afvalwarmte

7mrFdk

Leiding-over-Noord is vanaf morgen in gebruik. In de haven is bovendien nog veel restwarmte over, zo is te zien in een reportage van de NOS.

Vanaf morgen neemt Eneco Leiding-over-Noord in gebruik. Dan zullen 45.000 woningen en diverse ondernemingen hun warmte krijgen vanuit de afvalenergiecentrale van AVR in Rozenburg. Die vervangt daarmee voor 80 procent de bestaande warmtelevering vanuit gasgestookte centrales. 

Zelf zullen de bewoners niet direct merken dat hun warmte nu via de 17 km lange leiding uit Rozenburg komt. Volgens Eneco-directeur Herman van Exalto is de wijziging op den duur echter wel voelbaar: "Waar zij op langere termijn wel iets van gaan merken, is de verbetering van de luchtkwaliteit. Dankzij de inzet van restwarmte gaat er jaarlijks 60 procent minder CO2 en aanzienlijk minder fijnstof de Rotterdamse lucht in.”

De aanleg van Leiding-over-Noord is begonnen in 2013, waarmee het net in een recordtijd van ongeveer 3 jaar van plan tot oplevering is gerealiseerd. Daaraan werkten diverse Warmtenetwerk-leden mee, onder wie AVR, DuraVermeer, Eneco, Nijkamp, Siers Groep en Visser & Smit Hanab.

 

Restwarmte genoeg

Vorig jaar maakte het Rotterdamse net al een verduurzaming door met de ingebruikname van de Nieuwe Warmteweg, die eveneens warmte van AVR krijgt. Dankzij Leiding-over-Noord is nu heel het Rotterdamse warmtenet aangesloten op industriële restwarmte. Maar daarmee is het project nog niet helemaal ten einde: er is nog steeds warmte over en die hoopt AVR via de Zuid-Hollandse warmterotonde te kunnen leveren aan de rest van de provincie. Daarop zouden bovendien ook andere bedrijven uit de Rotterdamse haven hun overtollige warmte kunnen leveren zoals is te zien in deze reportage voor het NOS-journaal van 28 oktober. Nu is AVR daar nog de enige leverancier.