Congres Warmtenetwerk 2022

Datum:
12 mei 2022

Tijdstip:
Vanaf 13.30 uur

Locatie:
Breda

Op 12 mei 2022 vindt het Warmtenetwerk Congres plaats. Wij hopen u dan weer live te kunnen ontmoeten, en wel in het Chassé Theater in Breda, met een interessant programma en dito presentaties, zoals van topsprekers Lucia van Geuns en Remco de Boer. René Frinks en Jannis van Zanten gaan in op het idee voor een radicale vorm van samenwerking met uitvoering in zeer kort tijdsbestek: het Bigbang-scenario voor de gebiedsgerichte aanpak. Tijdens het evenement is er voldoende mogelijkheid om te netwerken met medebezoekers, organisatoren en sprekers. Wij zijn verheugd dat veel mensen zich al hebben aangemeld voor het Congres. U komt toch ook?

 

De transitie naar aardgasvrij verloopt niet zonder slag of stoot. Uit de proeftuinen komen geluiden naar voren dat er knelpunten zijn met betrekking tot betaalbaarheid en bewonersparticipatie. Door recente ontwikkelingen rijzen er dan ook twijfels over de haalbaarheid van de energietransitie. Terwijl andere mensen de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen als een stimulans zien om heel snel te verduurzamen. Daarnaast ligt energiearmoede op de loer als mensen hun energierekening niet meer kunnen betalen door stijgende gasprijzen of hogere energielasten door verduurzaming. Tijdens deze middag hebben we een aantal interessante sprekers op het podium staan. Hoe ziet het programma er verder uit?

 

Programma en tijden
13.00 uurInloop en ontvangst
13.30 uurWelkom en opening door voorzitter Ernst Japikse
13.40 uurJaarverslag Stichting Warmtenetwerk
14.00 uurPresentatie Lucia van Geuns
14.30 uurPresentatie Remco de Boer
15.00 uurVragenronde
15.30 uurPauze en netwerken
16.15 uurPresentatie Bigbang-scenario
17.00 uurWrap up en afsluiting
17.15 uurNetwerkborrel
18.00 uurWalking dinner
20.00 uurEinde programma

 

Lucia van Geuns
Lucia van Geuns is op zijn zachtst gezegd een ervaren energieprofessional. Na een carrière bij Royal Dutch Shell (1980-2002) en diverse onderzoeksfuncties bij TNO en het Clingendael International Energy Programme (CIEP) werkt ze momenteel voor het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). Ze heeft een achtergrond in aardwetenschappen, petroleum engineering en – economie. Binnen haar vakgebied richt zij zich op internationale ontwikkelingen op de energiemarkt, energietransitievraagstukken en klimaatveranderingsbeleid. Zes jaar lang was zij tevens voorzitter van de Koninklijke Nederlands Geologische en Mijnbouw Genootschap (KNGMG).


Samen met Jilles van den Beukel heeft zij de recente HCSS studie naar gasmarkten geschreven. We gaan graag met haar in gesprek over de huidige situatie in de energiemarkt.
 

Remco de Boer
Ir. Remco de Boer is onderzoeker en publicist. Hij schrijft en spreekt regelmatig over de energietransitie. Wat hem daaraan fascineert, is hoe Nederland doelstellingen heeft om duurzamer te worden en dan ook meteen koploper willen zijn in de wereld. Tegelijkertijd willen we de technieken en oplossingen om die doelstellingen te realiseren niet omarmen. Remco’s fascinatie komt voort uit het spanningsveld tussen opgelegde ambities en wat we daar uiteindelijk mee doen. Met die focus maakt hij de podcast Studio Energie, een wekelijks interviewprogramma met de hoofdrolspelers in de energietransitie. Ook schrijft hij maandelijks een achtergrondartikel op de Expert-pagina van Het Financieele Dagblad. Tussen 2016 en 2020 was hij commentator bij BNR Nieuwsradio.
 
Tijdens het congres van Stichting Warmtenetwerk geeft Remco zijn kijk op de huidige status in de energiemarkt.
 

Presentatie Bigbang-scenario
Nederland wil de komende jaren van het aardgas af. Er zijn 13.000 wijken en buurten in totaal in Nederland, waarvan de meeste nog zijn aangesloten op aardgas. Veel wijken zullen nieuwe infrastructuur in de vorm van warmtenetten en verzwaring van het elektriciteitsnet nodig hebben. Daarnaast kennen veel wijken de komende decennia nog andere grote opgaven: verouderde riolering, glasvezel, laadpalen, klimaatadaptatie en het opknappen van de openbare ruimte. Samen met isolatie en het aardgasvrij maken van de woningen is dit een enorme bouwopgave voor Nederland. Dit vraagt om nieuw gedachtegoed over samenwerken van alle partijen waarbij de wijk centraal staat in de organisatie van het werk: gebiedsgericht werken.

Het afgelopen jaar is er door aannemers, warmtebedrijven en adviesbureaus nagedacht over een radicale vorm van samenwerking met uitvoering in zeer kort tijdsbestek. Dit concept noemen we: Bigbang! Een totaal nieuw, radicaal en verre van traditioneel idee voor de warmtetransitie, waarover u meer hoort op ons Congres!

De kern van de Bigbang is dat de uitvoering in de wijk of buurt in een korte periode plaatsvindt en dat bewoners in die korte tijd hun huis tijdelijk verlaten. Op deze wijze kan de aanwezige infrastructuur verwijderd worden en de nieuwe infrastructuur en openbare ruimte in een greenfield situatie zo efficiënt mogelijk aangelegd worden. Dit is dus een extra stap boven op de huidige combi-aanpak van samenwerking.

Dit is extreem, maar wordt in de wegenbouw al toegepast. René Frinks, Commercieel Manager bij Heijmans Infra, vertelt over de ervaringen en lessen vanuit het onderhoudsproject A12. In het najaar van 2021 heeft Heijmans Infra vanuit het onderhoudscontract met RWS het wegvak tussen knooppunt Oudenrijn en Nieuwerbrug opnieuw geasfalteerd en onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Het bijzondere aan dit project is dat dit gedeelte van één van de drukste snelwegen van Nederland voor 9 dagen volledig werd afgesloten. Ook dit klinkt extreem.

Voor dit project is namelijk een totaal niet traditionele oplossing bedacht. Een van de grootste verkeersaders van Nederland compleet afsluiten? Veilig werken is het grootste goed dus deze oplossing bleek een uitkomst! René gaat in op onder andere de volgende aspecten van het onderhoudsproject A12: uitvoering, lessons learned, consequenties voor omgeving en maatschappij.

 

Aansluitend zal Jannis van Zanten, Projectmanager binnen Vattenfall, ingaan op het Bigbang-concept voor de wijkaanpak. Daarna stellen we zaal de volgende vragen:

  1. Welke onderwerpen zijn cruciaal om wijken met behulp van een Bigbang-concept aan te pakken?
  2. Welke veranderingen in de huidige werkwijze zijn er nodig?
  3. Wie wil er meedenken en meewerken voor het verder brengen van dit concept?


Komt u ook naar het evenement in Breda? We nodigen u graag uit op 12 mei vanaf 13.00 uur. Het programma zullen we in de komende weken verder uitwerken. Er is in ieder geval voldoende ruimte om te netwerken en u kunt gebruik maken van een walking dinner. Rond de klok van 20.00 uur zal het programma ten einde zijn.

 

Kosten en aanmelding
Deelname voor deelnemers van Stichting Warmtenetwerk is gratis*. Voor niet-deelnemers bedragen de deelnamekosten € 150. Aanmelden kan tot en met 7 mei via deze link. Geef bij uw aanmelding aan of u deelnemer bent van Stichting Warmtenetwerk of niet.

Bent u nog geen deelnemer van Stichting Warmtenetwerk? Ga dan naar onze website voor meer informatie over de voordelen en privileges die u als deelnemer heeft. 
 
*Bij een no-show of niet tijdig afmelden (uiterlijk tot 1 dag voorafgaande aan het evenement) zijn wij genoodzaakt om de volledige toegangskosten à €150,- aan u door te berekenen. Voor verdere voorwaarden van onze evenementen verwijzen wij u naar onze spelregels.

 
 
Routebeschrijving en parkeren
Dit congres vindt plaats in het Chassé Theater in Breda. De locatie van het theater is: Claudius Prinsenlaan 8 in Breda. Voor meer informatie over de locatie en de routebeschrijving en parkeren verwijzen wij u naar de volgende link.
 
Zien wij u ook op 12 mei in Breda?

 

Bekijk ook andere evenementen