2 maart is Green Energy Day 2023: de dag dat de duurzame energie ‘op’ is

Geplaatst op 23-02-2023 door Stichting Warmtenetwerk

Als we duurzame energie die we in Nederland dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken, is 2 maart de dag dat alles ‘op’ is voor dit jaar. Die dag is dus Green Energy Day. “Als we Green Energy Day elk jaar twaalf dagen opschuiven, komen we in 2050 uit op 31 december,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Dan is al onze energie hernieuwbaar. Dat is nodig voor het klimaat en voor onze onafhankelijkheid, en het biedt ook volop kansen voor economie en werkgelegenheid.”

 

Regionale verschillen
De NVDE heeft de specifieke dag waarop Green Energy Day per provincie valt berekend. Onderling zijn de verschillen aanzienlijk. Zo is in Limburg de duurzame energie al op 4 februari volledig benut, terwijl Flevoland nog door kan tot 18 mei. Het laat zien dat niet elke provincie evenveel duurzame energie-opties tot haar beschikking heeft: zonnepanelen, windmolens en warmteopwek. Ook verschilt het energieverbruik per provincie. Voor alle provincies geldt dat bewoners, bedrijven en bestuurders hard bezig zijn om alle kansen te benutten voor het opschuiven van hun Green Energy Day. Op naar 31 december in 2050, in het hele land!

 

Verkiezingspodcasts
Voor de Provinciale Statenverkiezingen organiseert de NVDE vier verkiezingsdebatten met politici, in de vorm van een podcast. Een van die debatten wordt een Green Energy Day-special, omdat deze op 2 maart wordt opgenomen. We zetten die dag een XL-bureaukalender van twee bij drie meter neer, waarop kandidaten aan zullen geven dat Green Energy Day negen dagen is opgeschoven, van 21 februari in 2022 naar 2 maart 2023.

De podcasts zullen oa gepubliceerd worden via https://www.nvde.nl/nvdeblogs/nvde-organiseert-verkiezingspodcast-duurzame-energie/

 

Berekening
Bedrijven, overheden, energiecoöperaties en consumenten werken al hard om het aandeel duurzame energie te vergroten. Nederland is bijvoorbeeld kampioen zonne-energie en het vermogen aan windenergie is fors gegroeid, vooral op zee. Ook wordt er veel energie bespaard vanwege de hoge energiekosten. Het aandeel duurzame energie voor heel Nederland is naar verwachting 16,7 procent in 2023*. In tijd uitgedrukt is dat 61 van de 365 dagen, zodat Green Energy Day valt op 2 maart 2023. In 2022 viel Green Energy Day op 21 februari. Vorig jaar is het dus nog niet gelukt om Green Energy Day twaalf dagen op te schuiven, wat nodig is om in 2050 uit te komen op 100 procent duurzaam.

 

Pluim voor wie zich inzet voor klimaatdoelen
De NVDE introduceerde het begrip Green Energy Day in 2019 om beter voorstelbaar te maken waar we nu staan en hoe we met jaarlijkse stappen uit kunnen komen op honderd procent hernieuwbare energie in 2050. We geven mensen die zich hiervoor inzetten een pluim en enthousiasmeren anderen. “Het gaat in de klimaatdiscussie vaak over verre jaartallen als 2030 en 2050, en over abstract klinkende percentages en doelen. Met Green Energy Day halen we de doelen dichterbij en laten we zien dat het te doen is om ze te halen, als we nu in actie komen,” zegt Olof van der Gaag.

 

Meer informatie:

Ga naar de website Green Energy Day

Auteur:
Persbericht NVDE

Lees ook onze andere berichten