Aanvullende instrumenten nodig voor financiering warmtenetten

Geplaatst op 21-12-2020 door Stichting Warmtenetwerk

AKD Benelux Lawyers en BNG Bank schrijven in een white paper dat aanvullende instrumenten nodig zijn om het financieringsvraagstuk voor warmtenetten op te lossen. Daartoe stellen beide partijen onder meer een landelijke garantieregeling voor. Daarnaast kunnen Regionale Warmtebeheer Bedrijven bijdragen aan het beperken van de risico’s.

 

In de Warmtewet zijn naar aanleiding van de internetconsultatie van afgelopen zomer meer mogelijkheden gekomen voor samenwerking in de warmtesector. Er zijn echter ook andere knelpunten en die bevinden zich op het vlak van financiering. Vanwege de risico’s bij de aanleg zijn banken soms huiverig om warmtenetten te financieren. Dit zou deels opgelost kunnen worden met een landelijke garantieregeling, blijkt uit de white paper. De Rijksoverheid richt dan samen met gemeenten een garantiefonds op, aangevuld met premies van bedrijven. Hiermee kunnen risico’s afgedekt worden, waardoor financiering makkelijker wordt.

 

Regionaal Warmtebeheer Bedrijf

Daarnaast wordt in de paper gepleit voor het Regionaal Warmtebeheer Bedrijf. Dat is een door verschillende gemeenten op te richten entiteit die de regie voert over meerdere warmtekavels. Een dergelijk bedrijf kan bijvoorbeeld samen met een warmtebedrijf de ontwikkeling van een warmtenet op zich nemen. Met de discussion paper willen BNG bank en AKD de gedachtevorming over een aanvullend financieringsinstrumentarium een impuls geven, en daarmee de bredere discussie aanjagen over wat er nodig is om de beoogde groei van collectieve, gebouwoverstijgende warmtenetten en duurzame warmtebronnen te financieren en realiseren.

 

Download hier de white paper.

Auteur:
Stichting Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten