ECW publiceert keuzemodel bestaande gebouwen op warmtenetten

Geplaatst op 21-12-2022 door Stichting Warmtenetwerk

Het Expertisecentrum Warmte (ECW) heeft een keuzemodel gepubliceerd over hoe je bestaande gebouwen kunt aansluiten op een warmtenet. In het model worden de verschillende technieken naast elkaar gezet, zodat warmtebedrijven en woningeigenaren meer inzicht krijgen in de mogelijkheden die er zijn.

 

Het keuzemodel geeft ook een indicatie van de kosten en wat het meest kostenefficiënt is voor grondgebonden eengezinswoningen, portiekwoningen en galerijwoningen. Bij het aansluiten van een gebouw op een warmtenet zijn er naast kosten ook voor- en nadelen voor het warmtebedrijf en de gebouweigenaar.

 

Model
Het model laat de situatie zien van de aansluiting vanaf de hoofdleiding in de straat tot en met de aflevering in de woning. De bouwkundige- en installatietechnische kosten na de afleverset zitten ook in dit model. Je kunt daarmee als warmtebedrijf en gebouweigenaar samen zoeken naar de beste oplossing. 

 

Meer informatie:
Ga naar het keuzemodel op de website van ECW

 

Kennissessie ‘De laatste meter’ van Stichting Warmtenetwerk
Een groep deelnemers van Stichting Warmtenetwerk houdt zich ook actief bezig met dit onderwerp. Op 24 november vond het vervolg van de kennissessie ‘De Laatste Meter’ plaats. Dit initiatief is ontstaan vanuit de programmaraad Techniek. Het doel van deze middag was om actief met de deelnemers te brainstormen over de technische opties die er zijn om gebouwen aan te sluiten op het warmtenet. Samen gingen we op zoek naar de beste manieren om de laatste meters vanaf het warmtenet naar de afleverset te overbruggen, in verschillende situaties. Daarbij werden ervaringen uitgewisseld en inzichten gedeeld. 

Lees hier het korte verslag en de wrap-up van de kennissessie, waarin specifiek de mogelijkheden voor laagbouw aan bod kwamen. 

Op 11 januari vindt de volgende kennissessie ‘de laatste meter’ van Stichting Warmtenetwerk plaats. Dan gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden die er zijn voor hoogbouw. 

 

Auteur:
Persbericht ECW

Lees ook onze andere berichten