Eindhoven sluit 352 woningen aan op warmtenet

Geplaatst op 22-10-2020 door Stichting Warmtenetwerk

De gemeente Eindhoven wil 352 woningen in de wijken ’t Ven en Lievendaal in 2023 aansluiten op het eigen warmtenet. De nieuwe tak in het warmtenet van de warmtecentrale in Meerhoven kost de gemeente 5,7 miljoen euro. Daarvoor ontvangt Eindhoven een subsidie van 4,5 miljoen euro uit de Proeftuin Aardgasvrije Wijken. Door het aardgasvrij maken van de Eindhovense woningen wordt 200.000 m3 gas per jaar bespaard.

 

De wijken zijn de eerste van de 109 wijken in Eindhoven die van het gas af gaan. Bij de keuze voor de complexen is nauw samengewerkt met de Eindhovense woningcorporaties. In de wijk ’t Ven wordt een complex van 144 appartementen van het gas gehaald en aangesloten op het warmtenet. Daarnaast wordt ook een nieuwbouwcomplex van 82 appartementen aangesloten. In de naastgelegen wijk Lievendaal worden nog eens 126 bestaande appartementen van woningcorporatie Woonbedrijf aangesloten. De bestaande appartementencomplexen maakten al gebruik van collectieve verwarming en zullen dus weinig merken van de omschakeling. Voor de aansluiting hoeven bijvoorbeeld geen werkzaamheden achter de voordeur plaats te vinden. De warmteleiding die vanuit de centrale in Meerhoven naar de wijk ’t Ven loopt, scheert langs de wijk Lievendaal af. Woningcorporatie Woonbedrijf gaat om die reden kijken of nog meer complexen in de omgeving aangesloten kunnen worden. De plannen voor de aansluiting op het warmtenet zijn nog niet definitief en moeten nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad en de raden van commissarissen van de betrokken woningcorporaties.

 

Infrastructuur

Voor het aansluiten van de woningen op het warmtenet is de subsidie hard nodig, anders is het niet mogelijk om de infrastructuur voor het warmtenet aan te leggen. Mogelijk worden in 2023 ook de eerste particuliere woningen in de wijk ’t Ven aangesloten op het warmtenet. Maar ook hier is subsidie nodig om de huizen over te laten gaan naar een warmtenet, anders wordt het volgens de gemeente erg lastig om particuliere woningen van het gas te halen. De uitbreiding van het warmtenet is niet voor alle woningen in Eindhoven een oplossing, omdat de biomassacentrale in Meerhoven lokale snoeiresten verstookt en dat kan niet onbeperkt. Mogelijk andere warmtebronnen worden onderzocht: datacentra op Parkforum en de High Tech Campus, waterwarmte uit het Beatrixkanaal, de Genneper Parken en het afwateringskanaal Genderdal en uit de rioolzuiveringsinstallatie.

 

Meer informatie:

Lees meer op de website van het Eindhovens Dagblad.

Lees ook onze andere berichten