Gemeentebestuurders kunnen de belangrijkste katalysatoren worden voor collectief verwarmen en koelen

Geplaatst op 08-01-2019 door Stichting Warmtenetwerk

Jelmer Mommers kiest voor de Correspondent collectieve warmte als één van de beste klimaatmaatregelen op het gebied van gebouwen en stedenbouw: “… omdat het de meest effectieve maatregel is binnen deze categorie tegen klimaatverandering, en de Nederlandse overheid ermee bezig zou moeten zijn.” 

 

Jelmer neemt u mee naar de herkomst van collectieve warmte en kaart vervolgens belangrijke voordelen aan: 

of voor water dat is opgewarmd met zonne-energie of met duurzame biomassa… Duurzame energiebronnen die misschien niet kosteneffectief zijn op de schaal van een gebouw, kunnen op wijkniveau wel rendabel blijken te zijn. Vanwege de collectieve levering kunnen dergelijke systemen grotere afzetmarkten creëren die door hun schaalgrootte geld besparen. Parallel hieraan wordt de energie-efficiëntie van de gebouwen zelf steeds groter, waardoor op den duur minder verwarming en koeling nodig zal zijn.”

In het verlengde hiervan spreekt hij Nederlandse gemeentes aan op hun rol:

“Ze zijn immers betrokken bij de planning, regelgeving, financiering en infrastructuur en stellen lokaal de energiedoelen en emissie-eisen vast, en dat heeft allemaal zijn invloed op de levensvatbaarheid van stadsverwarming. Gemeentebestuurders kunnen de belangrijkste katalysatoren worden voor het collectief verwarmen en koelen van de steden in de wereld.”

Lees het volledige artikel van de Correspondent hier

Bron afbeelding: http://jelmermommers.nl/over/ 

 

Lees ook onze andere berichten