Nieuwe SDE++ ronde met minimaal 2,25 miljard voor warmteoplossingen

Geplaatst op 22-02-2023 door Stichting Warmtenetwerk

De openstelling voor de SDE++ 2023 is gepubliceerd, met voor dit jaar een budget van 8 miljard euro. De belangrijkste wijzigingen voor de warmtesector zijn de toevoeging van de hekjes en lucht-water-warmtepomp als aparte categorie, en de extra ruimte die wordt gecreëerd voor groen gas. Het budget houdt rekening met de huidige hoge energie- en CO2-prijzen en is van 6 juni tot en met 6 juli aan te vragen in verschillende openstellingsrondes.

 

De SDE++ is een belangrijke regeling ter stimulering van duurzame (energie)projecten. De regeling staat in 2023 open voor de meeste categorieën, onder andere zon, wind, geothermie en aquathermie, elektrische boilers, waterstof en CCS. Ook kan er voor het eerst subsidie worden aangevraagd door bedrijven en organisaties voor de lucht-water-warmtepomp, waarmee warmte uit de buitenlucht wordt gebruikt voor het verwarmen van gebouwen.  

De huidige hernieuwbare energiemarkt heeft te maken met hoge energie- en CO2.-prijzen en er zijn hekjes toegevoegd om ervoor te zorgen dat ook technieken met een hoge subsidie-intensiteit, die nodig zijn voor de toekomstige energievoorziening en -infrastructuur, in aanmerking komen. Zowel vanuit de Kamer als vanuit de markt was hierop aangedrongen.

Daardoor is het oorspronkelijk beoogde budget opgehoogd van 5 naar 8 miljard euro. Ook projecten die al lopen, die worden geconfronteerd met hogere kosten, kunnen een nieuwe SDE++-aanvraag kunnen indienen. NVDE-voorzitter Olof van der Gaag noemt het verhoogde budget en de hekjes dan ook “nieuwe wind in de zeilen voor de energietransitie”.

 

Wie kan de subsidie aanvragen?
De SDE++-subsidie is bedoeld voor bedrijven en (non-)profitinstellingen. Alleen de beoogd producent kan SDE++-subsidie aanvragen. U bent een beoogd producent als u van plan bent om zelf de productie-installatie in bedrijf te nemen en te exploiteren. Realiseert en exploiteert u samen met andere partijen delen van een productie-installatie? Dan kunt u voor het project een projectentiteit oprichten of aanvragen voor een samenwerkingsverband. De Rijksoverheid is uitgesloten van deelname.

 

De SDE-regeling werkt met openstellingsrondes. Tijdens elke fase kunt u alleen subsidie aanvragen voor projecten met een subsidiebehoefte tot een bepaald subsidiebedrag per ton CO2. De openstellingsrondes voor de SDE++ in 2023 zijn:

Fase 1:               €   90/ton CO2                 6 juni t/m 12 juni

Fase 2:               € 180/ton CO2                 12 juni t/m 19 juni

Fase 3:               € 240/ton CO2                 19 juni t/m 26 juni

Fase 4:               € 300/ton CO2                 26 juni t/m 3 juli

Fase 5:               € 400/ton CO2                 3 juli t/m 6 juli

 

Aanvragen van de SDE++ subsidie kan via de website van RVO, tijdens de hierboven vermelde openstellingsrondes. 

Auteur:
Stichting Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten