Opening eerste duurzame WarmteCentrale van Groningen

Geplaatst op 24-10-2022 door Stichting Warmtenetwerk

Donderdag 3 november en zaterdag 5 november staat Groningen in het teken van de Groningse aanpak van de warmtetransitie. Dit is het moment waarop we een grote stap maken naar duurzame warmte. Op donderdag 3 november vindt de officiële openingshandeling van de eerste duurzame WarmteCentrale in Groningen plaats. Daarbij onthullen we, in aanwezigheid van wethouder Philip Broeksma en gedeputeerde Melissa ten Hoorn, het StadsWarmte gedicht van stadsdichter Myron Hamming en basisschoolkinderen uit Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen.

 

Op zaterdag 5 november vindt de Open WarmteDag plaats met de fietstocht ‘Fiets je Warm’. Dit is een speciale fietstocht over het tracé van het warmtenet, waar Stadjers kennis kunnen maken met alles wat bij de stap van aardgas naar warmte komt kijken: van de bouw van het grootste zonnewarmtepark in Nederland tot aan koken op een inductieplaat in de wijk. De fietstocht begint bij de nieuwe warmtecentrale, die samen met de datacenters, speciaal haar deuren opent voor bezoekers.

 

Viering voor en mét de stad
Dick Takkebos, directeur WarmteStad: “Met de ingebruikname van de WarmteCentrale kunnen we uiteindelijk 12.500 Groningse huishoudens voorzien van duurzame warmte en werken we toe naar een CO2 neutrale uitstoot in 2035. Dat doen we dit niet alleen. Van bewoner tot innovatieve ontwikkelaar: iedereen heeft een sleutelrol in de Groningse warmtetransitie. Daarom is de opening van de WarmteCentrale een viering voor en mét alle Groningers.”

 

Gedicht voor stad: voor nu en voor later
Speciaal voor de opening van de warmtecentrale hebben kinderen van groep 8 van basisschool de Hoeksteen en de Bisschop Bekkersschool les gekregen over warmte. Daarbij schreven zij hun wensen en toekomstboodschappen over de Groningse energietransitie op. Groningse stadsdichter Myron Hamming maakte op basis hiervan een warmtegedicht voor de stad. Dit warmtegedicht onthullen we op 3 november in het bijzijn van de basisschoolkinderen. Dit gedicht krijgt een vaste plek bij de centrale, zodat het warmtegedicht een boodschap is voor nu en voor later.

 

Open WarmteDag: Fiets je Warm
Op zaterdag 5 november organiseert WarmteStad de OpenWarmteDag. Ontdek en maak kennis met de ontwikkeling en de levering van Groningse warmte. Door middel van een speciale fietstocht ‘Fiets je Warm’ maken bezoekers kennis met alles wat bij de overstap naar warmte komt kijken: van de bouw van het grootste zonnewarmtepark in Nederland tot inductie koken bij infopunt Selwerd. Ook gaat de fietsroute de wijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen in. Zo kan jong en oud ervaren hoe het netwerk wordt aangelegd en hoe de warmtetransitie vaak ook als vliegwiel werkt voor wijkvernieuwing. Zoals het opnieuw inrichten van straten en parken met bewoners. Na de Open WarmteDag op 5 november, zal de fietstocht met behulp van plaatselijke informatiezuilen de hele maand november beschikbaar zijn. De Open WarmteDag wordt georganiseerd in samenwerking met gemeente Groningen, Waterbedrijf Groningen, datacenters, wijkbedrijven, bewonersgroepen en woningcorporaties. Meer informatie? Kijk op https://warmtestad.nl/openwarmtedag

 

Over WarmteStad
WarmteStad is van Groningen. WarmteStad is in 2014 opgericht door de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, meer lokaal geworteld kun je het niet krijgen. WarmteStad levert en ontwikkelt duurzame warmte voor en mét Groningers voor een CO2-neutrale stad.

 

Bron: Persbericht WarmteStad

 

*Stichting Warmtenetwerk is niet verantwoordelijk voor de inhoud van persberichten van deelnemers. Dit ligt, net zoals de rechten, bij de auteur. Stichting Warmtenetwerk publiceert persberichten van deelnemers om het debat over de ontwikkeling van warmte te stimuleren en kennisdeling te bevorderen. De persberichten zijn geen weergave van de standpunten van Stichting Warmtenetwerk. Wilt u in gesprek komen met de auteur van het persbericht? Dit kan Stichting Warmtenetwerk bemiddelen (mits de auteur akkoord gaat). U bent welkom om een contactverzoek in te dienen via het ledenprofiel. 

Lees ook onze andere berichten