Opinie-onderzoek: Nederlanders overschatten klimaatbeleid

Geplaatst op 11-03-2021 door Stichting Warmtenetwerk

Nederlanders hebben een beperkt inzicht in de energietransitie. Zo overschatten ze de  hoeveelheid duurzame energie. Het aandeel zonne-energie wordt het meest overschat:  volgens respondenten is dat 19 procent, in werkelijkheid is het 1 procent. Dit blijkt uit een  opinie-onderzoek door Motivaction. De Klimaatwijzer is gelanceerd om mensen een  realistischer beeld te geven van de energietransitie. 

 

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) lanceert vandaag de Klimaatwijzer in  samenwerking met EBN, ABN AMRO en Stichting 2050. Met deze Klimaatwijzer kan iedereen zijn  eigen klimaatbeleid opstellen om te zorgen dat Nederland de klimaatdoelen haalt in 2030. “De  Klimaatwijzer is bedoeld om meer inzicht te geven in het complexe energiesysteem. Wij hopen  dat mensen hiermee een realistischer beeld krijgen van waar we staan – en van wat er nodig is  om de CO2-uitstoot de komende tien jaar ingrijpend te verlagen” zegt Olof van der Gaag,  directeur NVDE.  

 

Klimaatministers?
“Tijdens het WK voetbal heeft Nederland miljoenen ‘bondscoaches’ en tijdens de coronacrisis  zijn er miljoenen ‘virologen’. Met de Klimaatwijzer helpen we miljoenen ‘klimaatministers’ om te  spelen met de verschillende opties,” zegt Van der Gaag. Hoeveel warmtepompen heb je nodig  als je minder warmtenetten wilt? Hoeveel groene waterstof heb je nodig als je wilt stoppen met  biomassa of CO2-opslag? En waar haal je die elektriciteit dan vandaan? De Klimaatwijzer is nu  met name geschikt voor professionals in de energiesector. Een latere versie zal aantrekkelijk  worden gemaakt voor een breder publiek.

 

Klimaatwijzer
De Klimaatwijzer laat zien dat er veel verschillende maatregelen nodig zijn. Er is sowieso meer  nodig dan het huidige beleid voor de doelen van het Klimaatakkoord en de Europese Green  Deal. Die maatregelen hangen met elkaar samen. “Juist in de aanloop naar de verkiezingen en  de formatie, is het van belang dat mensen goed geïnformeerd meedenken over het klimaatbeleid van vandaag, om de doelen van morgen te halen. Wij hopen dat politieke partijen  zich bewust zijn van hun ‘dekkingsplicht’: wie optie A afwijst, heeft een optie B nodig om  hetzelfde doel te halen,” aldus Van der Gaag. 

 

Peiling
Uit de peiling van Motivaction, in opdracht van de NVDE, blijkt dat 87 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt om te investeren in duurzaamheid. De voornaamste reden  daarvoor is het meer gebruik maken van oneindige, schone energiebronnen. Een andere  belangrijke reden om te investeren is het gevoel dat de burger zelf voordeel ervaart, zoals een  goed geïsoleerd huis. Ruim een derde maakt zich zorgen om klimaat en energie. Onderwerpen  waar zij met name zorgen over hebben zijn extreem weer, zoals hittegolven, droogte en  overstromingen (80%) en schade aan de natuur (69%). 

De Klimaatwijzer is gemaakt door CE-Delft, in opdracht van de NVDE, samen met ABN AMRO,  EBN en Stichting 2050.  

 

Meer informatie:

Lees de rapportage van Motivaction over de opiniepeiling over klimaat en energie.

Ga naar de Klimaatwijzer op www.klimaatwijzer.nu. 

Auteur:
Persbericht NVDE

Lees ook onze andere berichten