Oproep aan alle gemeentes van Nederland: Urban Energy Challenge

Geplaatst op 25-04-2019 door Stichting Warmtenetwerk

Jong Warmtenetwerk organiseert in samenwerking met SustainableMotion de 2e editie van de Urban Energy Challenge (UEC). Dit is een competitie waarin 4 belangrijke gemeenten HBO / WO studenten uitdagen mee te denken over de grote uitdagingen van de energietransitie in de gebouwde omgeving. De studenten bedenken innovatieve en praktische oplossingen die de gemeentes direct in de praktijk kunnen toepassen.


Jong Warmtenetwerk en SustainanbleMotion zijn nog op zoek naar 2 enthousiaste gemeentes die deel willen nemen aan de organisatie van dit evenement. Wat houdt het in en wat wordt er van u als gemeente gevraagd? Lees hieronder meer.


Het programma

De UEC vindt plaats in oktober-november en bestaat uit enkele evenementdagen waar de studenten ondersteuning krijgen van SustainableMotion om tot innovatieve oplossingen te komen. Er is een kick-off, een rondleiding bij de stakeholder, een expertise lab en een finale op het Nationale Warmtecongres waar de ideeën worden gepresenteerd.   


 
Interdisciplinaire studenten 
In totaal worden er 32 studenten geselecteerd om ideeën te bedenken voor de uitdagingen. Per uitdagingen werken er 2 interdisciplinaire teams bestaande uit 4 studenten per team. De studenten worden door SustainableMotion geworven en geselecteerd. Zij kunnen de meest gemotiveerde en gekwalificeerde studenten bereiken, omdat zij een samenwerking hebben met meer dan 250 universitaire opleidingen. De studenten die meedoen hebben een grote verscheidenheid aan achtergronden en een sterke interesse in de energie en warmte transitie. 

 

Tijd investering
Jong Warmtenetwerk en SustainableMotion verzorgen de gehele organisatie van de UEC en hebben het programma zo ingericht dat de tijdsbesteding van gemeentes zo laag mogelijk is. Concreet houdt dit in: het formuleren van een uitdaging in samenwerking met SustainableMotion, halve dag aanwezig op de kick off en het hosten van een middag op locatie voor enkele studenten om kennis te delen over de uitdaging. De gemeente vertegenwoordiger kan naar eigen inzicht aangeven aan de studenten of zij buiten deze momenten benaderd kunnen worden door hen om kennis te delen.
 
Deelnemende gemeentes: voor deze editie nodigen we de belangrijkste gemeentes uit. Onderstaande gemeentes hebben al aangegeven deel te willen nemen:
Gemeente Amsterdam en Gemeente Eindhoven

 

Kosten deelname: € 7.500,- excl. btw

 

Aanmelden: wilt u zich als gemeente aanmelden? Neem dan contact op met de volgende contactpersonen: Tony Nader, 06-1555 6080 / tonynader@balance.nl of met Peter Kleinheerenbrink, 06 5349 0199 / peter.kleinheerenbrink@nuon.com.

 

Planning: De uitdagingen worden voor de zomer geformuleerd. De werving en selectie van studenten vindt plaats in september en oktober. De evenementdagen vinden plaats in oktober en november 2019.

 

Finale:  Deze vindt plaats  op het Nationale Warmtecongres in Eindhoven op 28 november 2019. Dit is afgestemd met wethouder Jan van der Meer van de Gemeente Eindhoven.

 

Impressie eerdere editie: Om u een impressie te geven van de UEC kunt u hier het impressie filmpje bekijken van de 2018 editie. Op de website treft u meer informatie over het concept van de UEC. De uitdagingen en data die op de website staan beschreven zijn van de 2018 editie. Bekijkt u hier de website.

Lees ook onze andere berichten