Strengere regels voor energieleveranciers in nieuwe Energiewet

Geplaatst op 03-11-2021 door Stichting Warmtenetwerk

In de nieuwe Energiewet komen nieuwe regels met betrekking tot het toezicht op energieleveranciers. Zo moeten energieleveranciers voortaan wijzigingen in de bedrijfsvoering melden. Bovendien krijgt de toezichthouder mogelijkheden om de integriteit van energieleveranciers en de bestuurders daarvan te toetsen. De nieuwe regels worden opgenomen in de nieuwe Energiewet naar aanleiding van het recente faillissement van Welkom Energie.

 

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat de ACM beter een vinger aan de pols kan houden bij energieleveranciers. Hoewel het niet de taak is van de toezichthouder om faillissementen te voorkomen, moet het ACM er wel voor zorgen dat de leveringszekerheid voor consumenten niet in gevaar komt. Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken schrijft in een Kamerbrief dat de nieuwe regels worden opgenomen in de nieuwe Energiewet. Deze brief is een reactie op Kamervragen van Kamerlid Pieter Omtzigt, die aan het demissionaire kabinet had gevraagd of het toezicht op energieleveranciers afdoende is.

 

Aanscherpingen
In het wetsvoorstel worden volgens Yeşilgöz-Zegerius vier aanscherpingen van het toezicht opgenomen. De integriteit van bedrijven en bestuurders worden in de eerste twee aanscherpingen meegenomen. De andere aanscherpingen gaan over de verplichtingen voor energieleveranciers. Zo wil de staatssecretaris een expliciete meldplicht als er wijzigingen zijn in de organisatie van een energiebedrijf op het vlak van financiën of administratieve kwaliteiten. Een dergelijke meldplicht bestaat nu niet. Daarnaast komt er mogelijk een verplichting voor energiebedrijven om accountantsverklaringen te overleggen bij dreigende leveringsproblemen.

 

Bron: Energeia

Auteur:
Stichting Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten