Urban Energy Challenge biedt oplossingen bij concrete, complexe vraagstukken

Geplaatst op 09-11-2021 door Stichting Warmtenetwerk

De Urban Energy Challenge is begonnen! Jong Warmtenetwerk organiseert dit jaar de tweede editie van de Urban Energy Challenge (UEC). De UEC is een competitie waarin 32 studenten hulp bieden bij complexe, concrete vraagstukken in de warmtetransitie. Het doel van de challenge is nieuwe inzichten op te doen die de leden van Stichting Warmtenetwerk helpt bij het oplossen van hun dagelijkse uitdagingen.

 

Aanleiding
De verwachting is dat de warmtesector de komende jaren nog flink doorgroeit. Daarmee is er een grote behoefte aan nieuw talent en creatief vermogen om tot nieuwe oplossingen te komen. Jelle Loogman, bestuurslid bij Jong Warmtenetwerk, licht toe: “Dat is precies de reden dat JWN het initiatief heeft genomen voor deze challenge. Het biedt studenten de kans een kijkje te nemen in de keuken en levert voor de leden van Stichting Warmtenetwerk waardevolle ideeën op.”

Verdeeld over 8 groepen met schitterende teamnamen zoals Meander of Spark, zijn de studenten aan de slag. De eerste twee dagen stonden in het teken van elkaar leren kennen en het vraagstuk doorgronden. In de resterende dagen maken de deelnemers kennis met de organisaties en worden ze tijdens het Innovation Lab geprikkeld nog iets verder te denken dan wij allemaal gewend zijn.

 

Partners
De vraagstukken zijn ingebracht door vier leden van Stichting Warmtenetwerk, de Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, Enpuls en Vattenfall.  De vraagstukken lopen uiteen van een zoektocht van duurzame koeling voor bestaande woningen tot hoe ontwerp je een warmtestation dat aantrekkelijk is voor de buurt? Voor de organisatie van de challenge maakt JWN gebruik van de kennis van Sustainable Motion, een bedrijf dat gespecialiseerd is in evenementen voor studenten en young professionals. 

 

Finale
De finale vindt plaats op 10 december in CIRCL, de circulaire evenementenlocatie in Amsterdam Zuid. Tijdens de finale presenteert elke groep haar oplossing aan een jury van de betrokken organisaties en de overige deelnemers. Jelle: “We hopen natuurlijk dat iedereen heeft genoten van de deelname en ons weet te verassen. Voor de winnende groep is daarnaast nog een leuke prijs.”

 

Over Jong Warmtenetwerk 
Jong Warmtenetwerk (JWN) is een initiatief van Stichting Warmtenetwerk en richt zich op Young Professionals die zich bezighouden met het versnellen van de energietransitie. JWN stelt kennisdeling en kennisverrijking gecombineerd met laagdrempelig netwerken centraal. Ben je onder de 35 jaar en heb je affiniteit met verduurzaming van onze warmtevoorzieningen en de energietransitie, dan is JWN iets voor jou! 

Via de LinkedIn pagina van Jong Warmtenetwerk blijf je op de hoogte van nieuws en events.

 

 

 

Foto 1: Een kijkje achter de schermen tijdens de online kick-off

Foto 2: Het analyselab met gastspreker Sven Ringelberg over de lessen uit het verleden

 

Auteur:
Jong Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten