Vlaanderen: Veel interesse voor Vlaamse steun aan groene warmteprojecten

Geplaatst op 20-09-2019 door Stichting Warmtenetwerk

De Vlaamse overheid heeft dit jaar 12,3 miljoen euro gereserveerd voor steun aan ‘groene’ warmteprojecten. Ze kent die steun toe via een ‘call’, een projectoproep. Verschillende initiatiefnemers dienden samen 28 voorstellen in. Daarvan werden er 26 goedgekeurd, waarbij tien voor warmtenetten.


“In vergelijking met de vorige oproepen hanteerde deze derde call groene warmte nieuwe voorwaarden en stond hij ook open voor extra categorieën en nieuwe technologieën,” zegt Vlaams minister van energie Lydia Peeters. “Naast biomassa met een productie van 1 MWh en diepe geothermie hebben we ook kleinere biomassacentrales vanaf 300 kW toegelaten, koude-warmteopslag, boorgat-energie-opslag, zonneparabolen en grootschalige zonneboilers en warmtepompen vanaf 300 kW.”

De call bleef ook toegankelijk voor injectie van biomethaan in het aardgasnet. “En voor de zogenoemde benutting van restwarmte en energie-efficiënte stadsverwarming en -koeling, zeg maar de warmtenetten,” licht Peeters toe. “Als belangrijke schakel in het energiesysteem van de toekomst hebben we de steun voor warmtenetten ook uitgebreid en eenvoudiger gemaakt. Door een oproep te lanceren waar projecten ondersteuning krijgen die een mooie balans bewaren tussen CO2-besparing en kostenefficiëntie, hoeden we ons als overheid ook voor oversubsidiëring.”


CO2-besparing en kostenefficiëntie

De Vlaamse steun wordt nu voor het eerst berekend op basis van CO2-besparing in combinatie met kostenefficiëntie. Projecten waarbij die balans het meest voordelig uitkomt, maken ook het meeste kans op ondersteuning. Volgens minister Peeters is blijkt deze nieuwe aanpak succesvol. “Terwijl er bij de vorige calls in 2017 twaalf steunaanvragen binnenliepen en in 2018 dertien, ontvingen we er nu 28. Dat is meer dan een verdubbeling. Groene warmte wint duidelijk ook aan populariteit als hernieuwbare energiebron.”

Twee ingediende voorstellen krijgen geen Vlaamse steun. “Beide aanvragers hadden het Vlaams Energieagentschap onvoldoende informatie toegestuurd om hun project en de steun correct te kunnen inschatten. Ook na herhaaldelijk verzoek hebben ze de nodige informatie niet bezorgd.”


Netoperator, afvalverbranders en woningbouwers

Voor de tien projecten met warmtenetten en restwarmte (bijna 12 GWh per jaar) heeft de Vlaamse regering 4,8 miljoen euro begroot. Het gaat om twee voorstellen vanwege Fluvius, de operator van de Vlaamse distributienetten voor elektriciteit en aardgas, twee van afvalintercommunale Mirom, de beheerder van het bestaande warmtenet in Roeselare, twee van de Brugse collega-intercommunale IVBO. Dat zijn stuk voor stuk al traditionele spelers in de energiedistributie.

IVBO wil het nog te bouwen appartementencomplex Sandweghe langs de uitvalsweg naar Oostende voorzien van restwarmte uit afvalverbranding, via een nieuwe aftakking van een van haar hoofdleidingen. Op termijn is het de bedoeling de hele wijk met een lokaal net van 4,5 MW om te vormen tot een duurzame woonomgeving. Sandweghe heeft alvast een vermogen van 0,55 MW nodig. Ook een woonzorgcentrum zal een aan aantakking op het warmtenet krijgen.

Verder kunnen ook de woningbouwers Groep Huyzentruyt en Dumobil van Vlaamse steun genieten voor hun lokale warmtenetten, net als de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito), die in de Antwerpse Kempen met diepe geothermie pioniert. Met een subsidie van 2 miljoen euro is Vito hier overigens veruit de grootste steuntrekker. Huyzentruyt wil een nieuwe verkaveling in Wielsbeke aansluiten op de retourleiding van het bestaande stoomnet tussen de afvalverbrandingsoven van Aspiravi en Unilin (A&U) en aardappelverwerker Agristo.


Op de foto:

Vlaams energieminister Lydia Peeters 

Auteur:
Koen Mortelmans voor WN Vlaanderen - www.warmtenetwerk.be

Lees ook onze andere berichten