Warmtenet Bloemenbuurt Didam kan van start

Geplaatst op 22-03-2021 door Stichting Warmtenetwerk

Op 2 maart hebben de gemeente Montferland, Woningcorporatie Plavei, Energieleverancier de Graeflander en infra-specialist Firan de handtekeningen gezet onder de plannen voor een warmtenet in de Bloemenbuurt in Didam. De materialen kunnen nu worden ingekocht en de aannemers gecontracteerd. In mei starten de werkzaamheden in de buurt. Honderden woningen maken straks de overstap naar een duurzame en aardgasvrije warmtevoorziening.

 

In februari 2021 hebben Firan en de gemeente Montferland samen Warmtenetwerk Didam B.V. opgericht. De organisatie is verantwoordelijk voor de aanleg, de exploitatie en het beheer van het toekomstige warmtenetwerk in Didam en voor de aanleg van een modulair warmtesysteem voor huurwoningen van woningcorporatie Plavei de Bloemenbuurt.” In de Bloemenbuurt worden woningen gerenoveerd en staat een vernieuwing van de openbare ruimte op stapel. Samen met de woningcorporatie maken we gebruik van het momentum om de wijk ook aardgasvrij en duurzaam te maken”, aldus wethouder Walter Gerritsen. Uit onderzoek is een modulair warmtesysteem als meest betrouwbare en betaalbare optie naar voren gekomen. Een modulair systeem maakt wijken stapsgewijs aardgasvrij en is vervolgens door te ontwikkelen tot een open warmtenet voor meer wijken in Didam.

 

Open warmtenetten als schakel
Warmtenetwerk Didam werkt samen met De Graeflander, die zorgt voor de levering en facturatie van de warmte aan de afnemers. Ook woningcorporatie Plavei, eigenaar van de woningen die als eerste aan het warmtenet worden aangesloten, is een belangrijke partner. Het gedeelde uitgangspunt is een open warmte-infrastructuur, die toegankelijk is voor verschillende bronnen, leveranciers en afnemers. André Meijer, directeur van Firan: “We laten in Didam weer eens zien dat open warmtenetten een cruciale schakel zijn in de lokale warmtetransitie.”  

 

Overeenkomsten ondertekend
De vier betrokken partijen hebben vandaag de benodigde overeenkomsten getekend en nu kan begonnen worden met de realisatie van het warmtenet en de aansluiting van de huurders van Plavei..

 

Duurzame warmte voor huur- en koopwoningen
Aan het warmtenet worden in eerste instantie 222 woningen van Plavei in de Bloemenbuurt aangesloten. Later ontvangen particuliere woningen een aanbod voor aansluiting op het modulair warmtesysteem. De gemeente verkent de mogelijkheden om een (rijks)subsidie aan te vragen voor deze uitbreiding van het warmtenet.

 

Meer informatie:

Lees het artikel over de zoektocht naar aardgasvrije oplossingen in Didam.

Bekijk de casus Didam in de Wegwijzer gemeenten en corporaties.

Auteur:
Persbericht gemeente Montferland

Lees ook onze andere berichten