Warmtenet Didam inspiratie voor gemeente Rozendaal

Geplaatst op 24-05-2023 door Stichting Warmtenetwerk

Didam is een voorbeeld voor de gemeente Rozendaal voor het aardgasvrij maken van wijken. Met name de Bloemenbuurt in Didam, waar een kleinschalig warmtenet is aangelegd, vormt een inspiratie voor Rozendaal. De situatie maakt duidelijk dat gemeenten bij het denken over een aardgasvrije toekomst niet telkens het wiel opnieuw hoeven uitvinden.

 

In 2050 wil Rozendaal aardgasvrij zijn. Vorige maand bezocht een Rozendaalse delegatie de Didamse Bloemenbuurt. Net als Didam denkt Rozendaal nu aan een kleinschalig buurtwarmtenet, nog aangevuld met individuele warmtepompen. Bewoners van de buurten Leermolensenk, Delhoevelaan en De Moestuin onderzoeken momenteel in een kernteam de toekomstmogelijkheden. Kleinere buurtteams zorgen vervolgens voor het informeren van de verschillende buurten en kunnen wensen en aandachtspunten in de buurt ophalen en doorgeven. Ook andere opties zijn onderzocht, zoals wko, waterstof en aardwarmte. Woningisolatie blijft altijd een aandachtspunt. Nu verschillende opties de revue gepasseerd zijn, lijkt een kleinschalig warmtenet zoals in de Didamse Bloemenbuurt, kansrijk.

 

Warmteprojectentool
Nieuwe initiatieven kunnen leren van bestaande, dat is precies de reden waarom Stichting Warmtenetwerk de Warmteprojectentool heeft ontwikkeld, in samenwerking met Talent voor Transitie. Stichting Warmtenetwerk zet zich in voor de energietransitie door samen met haar deelnemers te werken aan duurzame collectieve warmte. Deelnemers komen uit de gehele warmteketen, van gemeente tot leverancier. Wij richten ons op het verbinden van spelers in de warmteketen en het stimuleren van onderlinge kennisuitwisseling en samenwerking.

 

Meer informatie:

Lees meer over het Warmtenet in de Bloemenbuurt in Didam via de Warmteprojectentool.

Auteur:
Stichting Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten