Anne Marie van Osch van Gemeente Almere: “Wij laten geen enkele bewoner in de steek”

Geplaatst op 24-05-2022 door Stichting Warmtenetwerk

Als gemeenteambtenaar die zich bezighoudt met de warmtetransitie, ben je geholpen als je beschikt over gevoelige antennes, die zowel het politieke klimaat als de sentimenten die leven bij de bevolking kunnen waarnemen. En dan moet je ook nog oog hebben voor kansrijke nieuwe duurzame warmtebronnen en de puzzel die het is om de warmtevraag van woningen naar beneden te brengen.

 

Dat zegt Anne Marie van Osch, projectleider duurzame energie bij de gemeente Almere, in de nieuwste aflevering van de Warmtenetwerk Podcast:

 

 

Almere is één van de jongste steden van Nederland: in 1976 kregen de eerste bewoners er hun sleutels uitgereikt. Drie jaar later, in 1979, werden de eerste woningen op het warmtenet aangesloten. Op dit moment worden ongeveer 60.000 woningen verwarmd met stadswarmte en 30.000 met gasketels. Het grootste deel van de warmte is afkomstig van de gascentrale van Vattenfall in Diemen. Een deel is ook duurzaam en komt uit het zonthermische veld van Vattenfall.

 

Geothermie
Momenteel loopt er een uitgebreid onderzoek naar de potentie van geothermie in Almere en omgeving (dat project heet SCAN). Van Osch: “We krijgen binnenkort de analyse van de seismische data. Als dat positief uitvalt, dan kan dat betekenen dat we in de regio Amsterdam-Almere een geothermieput kunnen gaan slaan.”

 

De burger en de politiek
In de podcast vertelt Van Osch verder onder meer over hoe om te gaan met de politieke tijdlijn en de periodieke gemeenteraadsverkiezingen, over mondige burgers en hoe hen een stem te geven in het besluitvormingsproces, zonder dat elk project verzandt in besluiteloosheid én ze mengt zich in de discussie over het eigenaarschap van warmtenetten.

 

Haar uitgebreide kennis en jarenlange ervaring op het gebied van duurzame energie neemt zij mee als bestuurslid van Stichting Warmtenetwerk, waar wij samen met de deelnemers werken aan de energietransitie.  

 

Deze en de komende podcastafleveringen zijn te beluisteren via de website van Stichting Warmtenetwerk (www.warmtenetwerk.nl) en via podcastapps zoals Soundcloud, Apple Podcasts en Spotify.

Lees ook onze andere berichten