Eerste aflevering De Warmtenetwerk Podcast online!

Geplaatst op 12-10-2021 door Stichting Warmtenetwerk

Stichting Warmtenetwerk komt met iets nieuws: De Warmtenetwerk Podcast! In deze podcastserie gaat Stichting Warmtenetwerk in gesprek met de hoofdrolspelers uit de warmtebranche. Pioniers, deskundigen en inspirators die zich inzetten voor verduurzaming van de gebouwde omgeving vanuit de kracht van het collectief.

 

In de eerste aflevering een interview van presentator Tijdo van der Zee met David Borger, projectleider Aardgasvrij van de gemeente Maastricht.

 

Restwarmte
De gemeente Maastricht legt, net als de meeste andere gemeentes, momenteel de laatste hand aan de Transitievisie Warmte. Daarin staat wijk voor wijk beschreven welke aardgasvrije warmteoplossingen er het meest voor de hand liggen. Maastricht is in de gelukkige omstandigheid dat industrie en woonwijken dicht bij elkaar liggen zijn en dat het mogelijk is om een groot deel van de woningen te voorzien van industriële restwarmte.

“Vanuit de papierfabriek van Sappi loopt nu al een warmtenet dat een deel van de gebouwen in het centrum verwarmt”, zegt Borger in de podcastaflevering, die werd opgenomen in het eeuwenoude stadhuis van Maastricht – een gebouw overigens dat ook op het bestaande warmtenet is aangesloten.


Techniek, beleid en draagvlak
In de eerste aflevering van De Warmtenetwerk Podcast passeren heel wat onderwerpen de revue. Zo vertelt Borger over de harde techniek (bronnen, mogelijke tracés en aard van de woningen die verwarmd gaan worden), maar over ook de zachtere kant, zoals participatie en draagvlak. Ook komen beleid en regelgeving uitgebreid aan bod in het gesprek.

Volgens Borger bevinden gemeentes zich momenteel in een lastige positie, omdat aan de ene kant van ze verwacht wordt dat ze bewoners binnenkort gaan vertellen hoe en wanneer hun wijk ‘aan de beurt’ is, maar ondertussen zijn de wetten nog niet klaar waarin precies staat wat er van elke partij verlangd wordt. “We zijn op een speelveld aan het spelen waarvan de spelregels niet duidelijk zijn.”

 

Luister hier de eerste aflevering.

 

Volgende aflevering
In de volgende aflevering (half november) komt Bas Bothof aan het woord, bestuurslid bij Jong Warmtenetwerk en werkzaam bij Rotterdam Engineering, een ingenieurs- en adviesbureau rond ondergrondse transportleidingsystemen. Hij vertelt over de rol die jongeren kunnen spelen in de energietransitie: hebben zij skills en vernieuwende inzichten waar de gevestigde orde wat van kan leren?

 

Deze en de komende podcastafleveringen zijn te beluisteren via de website van Stichting Warmtenetwerk (www.warmtenetwerk.nl) en via podcastapps zoals Soundcloud, Apple Podcasts en Spotify.

Auteur:
Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten