Niek Habraken van KleurrijkWonen: ‘Warmtetransitie: eerst een sociale en financiële opgave, dan pas een technische’

Geplaatst op 12-04-2022 door Stichting Warmtenetwerk

KleurrijkWonen heeft als doel bewoners vanaf het begin te betrekken bij warmtelevering, door transparant te zijn over plannen en kosten. Dit is volgens de woningcorporatie de beste manier om zoveel mogelijk huurders mee te krijgen in de warmtetransitie. Daarover vertelt Niek Habraken, programmamanager duurzaamheid bij KleurrijkWonen in de nieuwste aflevering van de Warmtenetwerk Podcast.

 

Luister hier naar de nieuwste aflevering van de Warmtenetwerk Podcast:

 

Gemeente, woningcorporatie en warmtebedrijf: ontzorgen
“Op de eerste bewonersavond hielden we een uitgebreid verhaal over de techniek die we wilden toe gaan passen. Toen stonden opeens twee dames op uit hun stoel met de terechte vraag: ‘en hoe gaan wij dit betalen?’ Ons antwoord was dat we dat nog moesten uitzoeken. Dat hebben we geweten! De halve zaal liep boos weg. Van die eerste avond hebben we veel geleerd. Het belangrijkste is dat je zo’n avond begint met de betaalbaarheid. Dan komt later wel de techniek. Op bewonersavonden die op de eerste volgden, waren de bewoners dan ook veel positiever. Men moet de indruk krijgen dat gemeente, woningcorporatie en warmtebedrijf de bewoners helpen en ontzorgen.”

 

KleurrijkWonen is een middelgrote woningcorporatie met 15.000 woningen in het Rivierengebied. Grotere kernen zijn Culemborg, Leerdam, Tiel en Geldermalsen en verder zijn er veel kleine kernen op het platteland. In 2015 had 85% van de woningen als een label A, B of C. Habraken: “Onze woningen waren te goed voor ‘theemutsisolatie’, maar te slecht voor lagetemperatuur verwarming.” En dus mikt de woningcorporatie vooral op middentemperatuur warmtenetten.

 

Deens model
Daarbij richt KleurrijkWonen zich op de coöperatieve methode, waarbij bewonersinitiatieven actief worden ondersteund. “In Denemarken werken ze veel meer vanuit de coöperatieve gedachte dan hier. Daar heb je dan ook een heel andere, positievere, publieke houding tegenover deze collectieve warmtevoorziening.”

 

KleurrijkWonen is deelnemer van Stichting Warmtenetwerk én is samen met een groot aantal andere corporaties aangesloten bij het Platform Warmtenetten van Aedes. Het Platform is ontstaan tijdens het opstellen van het Startmotorkader. In dit platform worden de laatste ontwikkelingen en praktijkervaringen en casussen gedeeld. Er zijn ook regelmatig gespecialiseerde kennissessies over onderdelen van collectieve warmtevoorzieningen.

 
Deze en de komende podcastafleveringen zijn te beluisteren via de website van Stichting Warmtenetwerk (www.warmtenetwerk.nl) en via podcastapps zoals Soundcloud, Apple Podcasts en Spotify.

Lees ook onze andere berichten