Samen veilig werken aan warmte

 

Voor meer informatie klik hier

 

 

De campagne voor de Governance Code ‘Samen veilig werken aan warmte’ is enkele jaren geleden van start gegaan. Het doel is de warmtebranche veiliger te maken, waarbij zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers zich committeren aan het thema en zes verschillende basisprincipes van veilig werken. De komende jaren zal de druk op de warmtebranche toenemen. Maar dit mag niet ten koste gaan van de veiligheid in de sector, vinden de initiatiefnemers van de code. Daarom is en blijft dit een belangrijk speerpunt voor de branche.


“Het is een flinke uitdaging om genoeg aandacht te hebben voor veiligheid en gezondheid in deze markt. Daarom hebben we dit programma als blijvend initiatief opgezet. De reden is eigenlijk dat we de veiligheidsrisico’s in de warmtebranche niet ondergeschikt willen maken aan het tempo van de energietransitie.” Met deze woorden legt Marjan Wilmink, adviseur veiligheid en gezondheid bij Vattenfall, het initiatief voor de Governance Code ‘Samen veilig werken aan warmte’ uit. Het doel van deze code is de krachten te bundelen om de warmtebranche veiliger te maken en houden.

 

Basisprincipes
De zes basisprincipes waaraan zowel opdrachtgevers als opdrachtgevers zich committeren, zijn: 

 

✅ Goede voorbereiding is veilige uitvoering

✅ Iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid

✅ Onveilig? Spreek elkaar aan

✅ Veiligheid gedragen op alle niveaus

✅ Samen leren van successen en incidenten

✅ Veiligheid is niet onderhandelbaar

 

Vanuit deze basisprincipes wordt nu elk half jaar een actueel thema behandeld met een passende campagne. Op dit moment is het gelijkwaardigheid tussen opdrachtnemer en opdrachtgever. Door middel van een bordspel wordt besproken of gelijkwaardigheid in een situatie wenselijk is of juist niet.

 


Initiatiefnemers
De initiatiefnemers van de Governance Code Samen veilig werken aan warmte zijn: A. Hak, DenysEnecoEnnatuurlijk, Heijmans Infra Techniek, HVC, Nijkamp AannemingMVOI,  Siers, Stadsverwarming Purmerend, Van den Heuvel aannemingsbedrijfVan GelderVattenfall, Veolia, Visser & Smit Hanab. Allen zijn deelnemers van Stichting Warmtenetwerk. 

 

Het initiatief wordt ondersteund door Energie-Nederland en Stichting Warmtenetwerk.

 

Wilt u meer informatie? Lees dan hier verder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hier het korte filmpje over Samen veilig werken aan warmte: