Den Haag, Ypenburg – Nootdorp

Foto van casus

Momenteel wordt het grootste deel van de woningen van Ypenburg verwarmd door middel van een warmtenet. De overige woningen hebben een eigen aardgasaansluiting (CV-ketel of gaskachels).

Warmtenet Den Haag-Ypenburg

Ypenburg is een wijk in Den Haag en heeft een eigen warmtenet dat niet gekoppeld is aan het oudere bestaande net in Den Haag. Het warmtenet Ypenburg levert warmte aan Ypenburg en Nootdorp en wordt gevoed door de aardgasgestookte WKK Ypenburg. Zowel het warmtenet als de warmtekrachtcentrale, welke vanaf 1999 in bedrijf is, zijn eigendom van Eneco. De warmtekrachtcentrale zal op den duur niet meer als hoofdwarmtebron ingezet gaan worden. Volgens Eneco zal de centrale in de toekomst aanvullend gaan zijn op een nog te ontwikkelen duurzame bron.

Elektrodeboiler Ypenburg

De elektrodeboiler biedt WKC Ypenburg een nieuwe oplossing om de vraag en het aanbod op het elektriciteitsnet op elkaar af te stemmen. Deze afstemming wordt steeds belangrijker, omdat de hoeveelheid energie opgewekt met zon en wind hard groeit. Met de inzet van de e-boiler kan er veel CO2-uitstoot bespaard worden.

Meer over de elektrodeboiler

In de Haagse wijk Ypenburg worden huizen en kantoren verwarmd met stadswarmte. Dit is restwarmte van elektriciteitsproductie en warmte uit gasketels. Deze elektriciteit en warmte worden gemaakt met fossiel aardgas, waar CO2 bij vrijkomt. Omdat Eneco CO2-uitstoot wil verminderen, wordt continu naar nieuwe oplossingen gezocht.

Wat kunt u doen?

Het platform Met Energie aan de Slag helpt inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties bij duurzame initiatieven in Pijnacker-Nootdorp.

CO2-besparing

De duurzaamheid van het warmtenet wordt geïllustreerd in de jaarlijkse gepubliceerde warmte-etiketten. In 2022 heeft dit warmtenetwerk 81,87 kg CO2 per GJ warmte uitgestoten. De besparing t.o.v. de CV-ketel is hiermee -23,37 kg CO2 per GJ (-40%).

Gerelateerd aan Den Haag, Ypenburg – Nootdorp