Den Haag, Ypenburg – Nootdorp
Momenteel wordt het grootste deel van de woningen van Ypenburg verwarmd door middel van een warmtenet. De overige woningen hebben een eigen aardgasaansluiting (CV-ketel of gaskachels).
Warmtenet Den Haag-Ypenburg
Ypenburg is een wijk in Den Haag en heeft een eigen warmtenet dat niet gekoppeld is aan het oudere bestaande net in Den Haag. Het warmtenet Ypenburg levert warmte aan Ypenburg en Nootdorp en wordt gevoed door de aardgasgestookte WKK Ypenburg. Zowel het warmtenet als de warmtekrachtcentrale, welke vanaf 1999 in bedrijf is, zijn eigendom van Eneco. De warmtekrachtcentrale zal op den duur niet meer als hoofdwarmtebron ingezet gaan worden. Volgens Eneco zal de centrale in de toekomst aanvullend gaan zijn op een nog te ontwikkelen duurzame bron.
Elektrodeboiler Ypenburg
De elektrodeboiler biedt WKC Ypenburg een nieuwe oplossing om de vraag en het aanbod op het elektriciteitsnet op elkaar af te stemmen. Deze afstemming wordt steeds belangrijker, omdat de hoeveelheid energie opgewekt met zon en wind hard groeit. Met de inzet van de e-boiler kan er veel CO2-uitstoot bespaard worden.
Meer over de elektrodeboiler
In de Haagse wijk Ypenburg worden huizen en kantoren verwarmd met stadswarmte. Dit is restwarmte van elektriciteitsproductie en warmte uit gasketels. Deze elektriciteit en warmte worden gemaakt met fossiel aardgas, waar CO2 bij vrijkomt. Omdat Eneco CO2-uitstoot wil verminderen, wordt continu naar nieuwe oplossingen gezocht.
Warmtebronnen
In 2025 zal Ypenburg naar verwachting worden verwarmd met een mix van hernieuwbare bronnen, als onderdeel van het streven naar CO2-neutraliteit tegen lagere kosten. Momenteel zijn ongeveer 10.000 woningen aangesloten op het gasgestookte warmtenet van Eneco, maar Eneco en HWY werken samen om het net te verduurzamen. De werkgroep warmteproductie en -distributie onderzoekt specifieke oplossingen voor Ypenburg, waaronder geothermie, warmte(koude)opslag, warmtepompen (zowel centraal als decentraal), vaste biomassa, vloeibare biomassa (pyrolyse olie) en aansluiting op de Warmterotonde. De uiteindelijke mix van hernieuwbare bronnen zal worden bepaald op basis van duurzaamheid, efficiëntie en kosten.
CO2-besparing
De duurzaamheid van het warmtenet wordt geïllustreerd in de jaarlijkse gepubliceerde warmte-etiketten. In 2022 heeft dit warmtenetwerk 81,87 kg CO2 per GJ warmte uitgestoten. De besparing t.o.v. de CV-ketel is hiermee -23,37 kg CO2 per GJ (-40%).