Duindorp

Foto van casus

Duindorp werd gerealiseerd in het jaar 2009 en heeft sindsdien een moderne en duurzame woon- en werkomgeving geboden aan zijn bewoners en gebruikers. Met zijn geavanceerde verwarmings- en koelsystemen en focus op energie-efficiëntie blijft het een voorbeeld van innovatieve stedelijke ontwikkeling in Den Haag.

Decentraal systeem

Dit project omvat 764 woningen en maakt gebruik van de Noordzee als waterbron, met een temperatuurbron van 12°C. Duindorp voorziet zowel in verwarming als koeling en maakt daarbij gebruik van een warmtenet, met een decentraal warmtepompsysteem. Bovendien beschikt het project over een WKO (Warmte- en Koudeopslag) systeem.

Locatie en Projecttype

Duindorp bevindt zich in Den Haag, Zuid-Holland, en omvat een diversiteit aan woningen met een totaal van 764 huishoudens. Het project is ontworpen met het doel een moderne en duurzame woonomgeving te bieden aan de inwoners van Den Haag, terwijl het ook commerciële en recreatieve ruimtes omvat die bijdragen aan een levendige gemeenschap.

Energie-efficiëntie

Met een warmte- en/of koelvraag van 12.000 GJ en een leveringstemperatuur van 12°C, is Duindorp ontworpen met een sterke focus op energie-efficiëntie en comfort. Het project streeft ernaar om zowel verwarming als koeling te bieden aan de bewoners en gebruikers op een milieuvriendelijke manier, waarbij gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energiebronnen.

Energiebron en -systeem

Duindorp maakt gebruik van een centraal verwarmingssysteem dat warmte levert via een warmtenet. Dit systeem voorziet in de verwarmingsbehoeften van zowel de woningen als andere gebouwen in het gebied, waardoor een efficiënte en duurzame warmtevoorziening wordt gegarandeerd. Naast verwarming biedt Duindorp ook koeling aan zijn bewoners en gebruikers. Dit draagt bij aan het comfort en de leefbaarheid van het gebied, vooral tijdens warme zomermaanden, en bevordert een aangename woonomgeving.

Infrastructuur en Duurzame Voorzieningen

Duindorp beschikt over een WKO-systeem dat bijdraagt aan de duurzaamheid van het project door gebruik te maken van de natuurlijke opslag van warmte en koude in de ondergrond. Dit systeem verhoogt de energie-efficiëntie en vermindert de ecologische impact van het project.