EDGE Amsterdam West

Foto van casus

Een kantoorgebouw uit de jaren 70 aan de Basisweg in Amsterdam West is door EDGE getransformeerd tot een moderne werkplek. Hier is een ‘state of the art’ gebouw van 60.000 m2 ontwikkeld.

Hoogst mogelijke duurzaamheidsscore

De ontwikkeling van dit nieuwe gebouw is een ambitieuze onderneming waar ook ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen bij passen. Er is gekozen voor een combinatie van duurzame energieoplossingen. Het nieuwe pand scoort hierdoor de hoogste duurzaamheidsscore: BREEAM-NL Outstanding en is zelfs van een energieslurpend naar een energieleverend gebouw omgevormd.

Een energieleverend gebouw

Ontwikkelaar edge, de energie-experts van Eneco en huurders APG, Alliander en Intertrust hebben de lat hoog gelegd. Het is de ambitie om samen een uiterst duurzame energievoorziening te ontwikkelen als onderdeel van een energieleverd gebouw. Die ambitie is waargemaakt.

Duurzame energieoplossing

Bij het realiseren van de duurzame energieoplossingen voor het kantorengebouw is gekozen voor een integrale aanpak. Het resultaat is een combinatie van innovatieve energieoplossingen onder één dak. De basis wordt gevormd door de Warmte Koude Opslag (WKO) die zorgt voor de levering van warmte en koeling. In de WKO wordt ‘s winters koude opgeslagen, waarmee zomers wordt gekoeld. Andersom wordt het gebouw in de winter verwarmd met zomerwarmte.

Koploper in de energietransitie

Waar op meerdere plekken in Nederland de focus ligt op energiezuinige gebouwen, gaan EDGE en Eneco een stap verder. Naast het gebruik van een Warmte Koude Opslag (WKO) wil EDGE ook energieleverend zijn. Daarom worden er zonnepanelen aangelegd die duurzame energie opwekken en die ook voorzien in de laadinfrastructuur.

BREEAM-NL score ‘Outstanding’

Het resultaat van alle inspanningen? EDGE Amsterdam West voldoet aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de opdrachtgevers. Dat is ook niet onopgemerkt gebleven bij BREEAM-NL, de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. EDGE Amsterdam West heeft de duurzaamheidsscore ‘Outstanding’ gekregen. Het project sluit hiermee naadloos aan bij de missie van Eneco om in 2035 klimaatneutraal te zijn.

Gerelateerd aan EDGE Amsterdam West