Floricultura Heemskerk

Voor de duurzame verwarming van hun kassen heeft orchideeënkweker Floricultura fors geïnvesteerd in aardwarmte. Zij zijn hierbij pionier bij het ontwikkelen van deze techniek en delen de opgedane kennis met andere partijen.

Diepe geothermie

De bron van de aardwarmte voor de kassen is een 3000 meter diepe put, met op 1000 meter een pomp. Het opgepompte water heeft een temperatuur van zon’n 100 graden celcius en er wordt ongeveer 100 kubieke meter water per uur opgepompt. Met een warmtewisselaar wordt de warmte afgegeven aan het interne warmtenet, en het koelere water gaat vervolgens weer bij een injectieput de grond in.

Besparing

Met het gebruik van diepe geothermie bespaart de kassenkweker jaarlijks zo’n 5 miljoen kubieke meter gas. Dit komt neer op een besparing van ongeveer 9000 ton CO2 op jaarbasis. Geothermie is een zeer duurzame bron van warmte, en kan ongever 35 jaar constante warmte voorzien voordat de temperatuur van het opgepompte water begint te dalen. Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden om de bron te gebruiken om de gebouwde omgeving van Heemskerk te verwarmen.

Gerelateerd aan Floricultura Heemskerk