Koudenet Maas

Foto van casus

Vier Rotterdamse woontorens worden gekoeld met water uit de langsstromende Maas welke via een koudenet wordt rondgepompt en capaciteit heeft voor nog eens zes nog te bouwen torens in hetzelfde gebied.

Vier toren gebruiken koudesysteem

Onder de grond van de Wilhelminapier in Rotterdam is een koudenet gerealiseerd met Maaswater door Eneco. De torens ‘Boston’, ‘Seattle’, ‘De Rotterdam’ en ‘New Orleans’ zijn alle vier aangesloten op dit net, met optie tot zes extra nog te bouwen torens in het gebied.

Zuiver Water

Het Maaswater is afkomstig uit de aangrenzende Rijnhaven en komt via een rechtstreekse inlaat het gebouw binnen. De pompen bevinden zich recht onder de kade van de Whilhelminapier en ook de leidingen lopen vlak onder het autowegdek. Twee filterpompen geven het rivierwater een voorbehandeling om de ergste rommel eruit te halen. Aangezien het zoutgehalte in het water kan oplopen, komt het wel eens voor dat mosselen zich rond de pompen nestelen. “Om dit op te lossen maken wij gebruik van perslucht”, aldus de systeembeheerder. Beide pompen nemen elk 75 procent van de capaciteit voor hun rekening. Ook als een pomp zou uitvallen, blijft het systeem in werking.

Koeling

De koeling werkt op twee gescheiden systemen. Een gesloten circuit van koud, schoon water dat via de vloerverwarmingsleidingen de woningen koud houdt, en een tweede circuit met gefilterd Maaswater dat ervoor zorgt dat het koelwater ook koud blijft. De twee systemen zijn strikt gescheiden om te voorkomen dat rivierwater de woningen binnenkomt. In de luxueuze appartementen merken de bewoners hier niks van, met de thermostaat kunnen zij kiezen voor koeling of verwarming. Het appartement bevat alleen twee verschillende meterkasten, een voor verwarming en een voor koeling. Water met een temperatuur tot 10 graden Celsius heeft geen koeling nodig. Na filtering gaat het rechtstreeks naar het koudenet. Dit is ongeveer de helft van de tijd het geval. Is het rivierwater warmer dan 10 graden, bijvoorbeeld in de zomer, dan zorgt een centrifugaal koelmachine alsnog voor de juiste temperatuur. De machine is speciaal ontworpen voor het koelen van water met een lagere temperatuur, en bespaart op het energieverbruik.

Uitbreiding

Eneco heeft altijd rekening gehouden met capaciteitsuitbreiding van het koudenet op de Wilhelminapier. Het elektriciteitsbedrijf installeerde daarvoor een aparte koudecentrale voor het nabijgelegen pand De Rotterdam, het grootste gebouw van Nederland. De centrale is vier keer zo groot als die van New Orleans. Hierdoor kunnen ook toekomstige gebouwen op de Wilhelminapier ervan profiteren. “Doordat wij een voorinvestering hebben gedaan, hebben wij de beste positie om panden die nog worden gebouwd van koeling te voorzien”, zegt een woordvoerder van Eneco. Het is de bedoeling dat tien gebouwen op de pier de koudecentrales gaan gebruiken. Naast duurzame koeling investeert Eneco voor beide gebouwen ook in duurzame verwarming. De Rotterdam en New Orleans schakelden eind 2014 over op restwarmte van de AVR-afvalenergiecentrale in Rozenburg. Na voltooiing halen ook de woontorens Seattle en Boston hier hun warmte vandaan.

Gerelateerd aan Koudenet Maas