Tasmantoren Groningen
De Tasmantoren in Groningen is een opvallend project dat wordt gekenmerkt door zijn duurzame benadering en moderne energieoplossingen. Dit project richt zich op het bieden van een energie-efficiënte woonomgeving in een centraal gelegen wijk van Groningen.
Projectspecificaties
De Tasmantoren, voltooid in 2014, omvat 229 woningen. Het project is ontworpen met een focus op energie-efficiëntie en comfort. Het totale energieverbruik van het gebouw bedraagt 6.210 GJ, wat de omvang en het energieverbruik van het project onderstreept.
Locatie en Projecttype
De Tasmantoren is gelegen aan de Regattaweg in Groningen, in de provincie Groningen. Het project betreft de ontwikkeling van een woontoren met een moderne uitstraling en een nadruk op duurzame energievoorzieningen.De Tasmantoren bestaat uit twee woontorens die aan de bovenzijde zijn verbonden met een “brug” gedeelte. Daarnaast is een van beide torens verbonden met een laagbouw gedeelte. De woontorens hebben elk 24 verdiepingen, de laagbouw 5. Het gebouw is met 75 meter het op zes na hoogste gebouw van de stad Groningen.
Energie-efficiëntie
De Tasmantoren heeft een energiebehoefte van 6.210 GJ. Dit wijst op een goed presterend gebouw in termen van energie-efficiëntie. Het project heeft geen specifiek energielabel vermeld, maar de gekozen oplossingen dragen bij aan een lagere energieconsumptie.
Energiebron en -systeem
De warmte en koeling van de Tasmantoren worden geleverd door een centraal systeem dat gebruikmaakt van de energiebronnen in het Eemskanaal en het van Starkenborgkanaal. Het systeem ondersteunt zowel verwarming als koeling, wat bijdraagt aan een stabiele en efficiënte energievoorziening.
Infrastructuur en Duurzame Voorzieningen
De Tasmantoren maakt gebruik van een centrale warmtepomp en heeft een WKO (Warmte Koude Opslag) systeem. Er is geen warmtenet aanwezig. Het project bevat geen specifieke monitoring voor ecologische effecten, maar richt zich op duurzaamheid via de gebruikte systemen.