Warmtenet Enspijk West-Betuwe

Duurzame Warmte in Enspijk
Warmtevisie
De stichting Mooi Wonen In Enspijk heeft in 2012 de ambitie uitgesproken om het dorp in 2030 energieneutraal te maken. Door de ligging aan de Linge is Enspijk geselecteerd als proeflocatie voor een warmtenet, waarbij warmte uit de rivier wordt gehaald. De werkgroep Duurzame Warmte Enspijk (DWE) zet zich in voor de ontwikkeling van een lokaal warmtenet op basis van aquathermie. De gemeente West Betuwe ondersteunt dit initiatief en onderzoekt hoe aardgas kan worden vervangen door natuurlijke energiebronnen. De werkgroep heeft een netwerk opgebouwd met betrokken organisaties die bijdragen aan de realisatie van het warmtenet. In 2022 is er een plan van aanpak aangeleverd. Het streven is om een systeem te ontwikkelen waarbij de energieprijs voor lange termijn (>20 jaar) vastligt en bewoners minder afhankelijk zijn van marktfluctuaties. Op deze manier kan de inwoners van Enspijk een stabiele en betaalbare energievoorziening worden aangeboden.
Een integrale haalbaarheidsstudie
In 2020 is een quickscan uitgevoerd door Royal Haskoning DHV in opdracht van de Provincie Gelderland. Hieruit bleek dat aquathermie technisch haalbaar is, maar dat er financiële uitdagingen zijn. Sindsdien wordt gewerkt aan een integrale haalbaarheidsstudie, waarin wordt onderzocht of het project ook financieel, milieutechnisch en organisatorisch haalbaar is. Er is een technisch conceptontwerp opgesteld op basis van de eisen en wensen van betrokken partijen. Dit geeft een eerste beeld van hoe het warmtenet eruit zou kunnen zien. Daarnaast wordt een gedetailleerd kostenplaatje uitgewerkt om de financiële haalbaarheid te beoordelen. Ook worden juridische en eigendomsrechten vastgelegd en risico’s in kaart gebracht om de duurzaamheid en uitvoerbaarheid van het project te waarborgen.
Huidige fase: ontwikkeling en ontwerp
Indien de haalbaarheidsstudie positief wordt afgerond, wordt de fase afgesloten met een intentieverklaring van alle betrokken partijen. Vervolgens start de fase “Ontwikkeling en Ontwerp”, waarin de duurzame energievoorziening concreet wordt uitgewerkt. Voor de implementatie is draagvlak onder de inwoners van Enspijk essentieel. Als onderdeel van de van de haalbaarheidsstudie worden inwoners gevraagd of zij bereid zijn om over te stappen op de nieuwe energievoorziening . Om deze keuze te vergemakkelijken, worden zij actief geïnformeerd via bijeenkomsten en nieuwsbrieven. Hierin wordt onder andere uitgelegd welke aanpassingen in huis nodig zijn voor aansluiting op het warmtenet, zoals isolatie en energiebesparende maatregelen. Inwoners krijgen tevens de gelegenheid om vragen te stellen en mee te denken over het project.