Warmtenet Heerhugowaard/Alkmaar/Langedijk

Foto van casus

Duizenden woningen en gebouwen in Heerhugowaard worden door HVC de komende jaren van duurzame warmte voorzien. Daarin werkt HVC samen met o.a. gemeente Heerhugowaard, woningcorporatie Woonwaard, ondernemers Glastuingebied Alton en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Ook sluit HVC regelmatig (nieuwbouw)projecten van projectontwikkelaars aan op het warmtenet.

Werken aan warmte

Al meer dan tien jaar is HVC het warmtenet stap voor stap aan het aanleggen in de regio. De hoofdtransportleiding is voorbij de 40 kilometer. Een groot aantal woningen en gebouwen is al aangesloten op het warmtenet en komende jaren voegt HVC daar nog vele aan toe. We werken continue aan het verder uitbreiden van het warmtenet en het aansluiten van (nieuwbouw)woningen en bestaande bouw.

Aansluiten van gebouwen en woningen

Het tracé van het warmtenet wordt bepaald in overleg tussen gemeenten, woningcorporaties en HVC. Langs het tracé worden nieuwbouwprojecten aangesloten. Daarnaast sluit HVC bestaande bouw aan die gebruik maakt van een collectieve verwarmingsinstallatie. Denk aan complexen van woningcorporaties die gerenoveerd worden of waarvan de warmtebron aan vervanging toe is. Maar ook andere gebouwen met een collectief verwarmingssysteem kunnen worden aangesloten, zoals bedrijfspanden, gemeentelijke voorzieningen, scholen en andere instellingen.

Nieuwbouw projecten

Ga je wonen in een nieuwbouwwoning en wordt die aangesloten op een warmtenet? Dan regelt de projectontwikkelaar of woningcorporatie de aansluiting voor jou. Je hoeft je dan alleen maar bij HVC aan te melden als nieuwe warmteklant.

CO2-besparing

De duurzaamheid van het warmtenet wordt geïllustreerd in de jaarlijkse gepubliceerde warmte-etiketten. In 2021 heeft dit warmtenetwerk 9,5 kg CO2 per GJ warmte uitgestoten. De besparing t.o.v. de CV-ketel is hiermee 69,8 kg CO2 per GJ (88%).

Gerelateerd aan Warmtenet Heerhugowaard/Alkmaar/Langedijk