Warmtenet Overstegen-Gaanderen

Samenwerking voor duurzame en betaalbare warmtevoorziening
Haalbaarheidsonderzoek warmtenet in Doetinchem en Oude IJsselstreek
De gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek onderzoeken samen met GWIB, woningcorporaties Sité en Wonion, en Waterschap Rijn en IJssel de haalbaarheid van een warmtenet. Dit onderzoek richt zich op de wijk Overstegen in Doetinchem en Gaanderen, met mogelijke uitbreiding naar Terborg en Etten.
Duurzame warmteoplossingen voor de regio
Beide gemeenten streven naar het behalen van hun klimaatdoelstellingen en de overgang naar aardgasvrije woningen. De behoefte aan betaalbare en duurzame warmtevoorzieningen is groot. Een warmtenet biedt schaalvoordelen en kan een belangrijke rol spelen in de regionale energietransitie. Door samen te werken met woningcorporaties wordt bovendien voorzien in een duurzame en betaalbare warmteoplossing voor sociale huurwoningen, waar individuele alternatieven zoals warmtepompen niet altijd praktisch zijn. Daarnaast draagt een warmtenet bij aan het verminderen van netcongestie op het elektriciteitsnet.
Intentieovereenkomst en haalbaarheidsonderzoek
Op 18 december 2024 ondertekenden de betrokken partijen een intentieovereenkomst om de haalbaarheid van het warmtenet te onderzoeken. In deze fase wordt samen met de gemeenten, woningcorporaties en de rioolwaterzuivering de technische en financiële haalbaarheid in kaart gebracht. Voor Overstegen wordt gekeken naar een lokaal netwerk dat woningen en appartementencomplexen op een duurzame manier kan verwarmen. Daarnaast onderzoekt GWIB de mogelijkheden om warmte uit de rioolwaterzuivering (RWZI) in Etten in te zetten voor Gaanderen. Het onderzoek richt zich op de technische en economische haalbaarheid en de integratie met bestaande en toekomstige infrastructuren.
Een toekomstbestendig warmtenet
Het project heeft als doel een robuust en modulair warmtenet te realiseren. Indien de haalbaarheid wordt aangetoond, kan in fases worden overgegaan naar uitvoering. Hierbij wordt rekening gehouden met mogelijke toekomstige uitbreidingen naar Terborg en Etten, zodat een flexibel en toekomstgericht netwerk ontstaat. Door samenwerking tussen GWIB, de gemeenten, woningcorporaties en het waterschap wordt een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van de Achterhoek. De opgedane inzichten kunnen dienen als inspiratie voor andere Gelderse gemeenten die de mogelijkheden van warmtenetten willen verkennen.