Warmtenet Wijchen

Foto van casus

Wijchen onderzoekt mogelijkheden warmtenet

Warmtenet Wijchen

De gemeente Wijchen, woningcorporatie Talis, afvalverwerker ARN en het GWIB onderzoeken gezamenlijk de mogelijkheden voor een publiek warmtenet in Wijchen. Het doel: een duurzame, betrouwbare en betaalbare warmteoplossing als alternatief voor aardgas, waarmee woningen en gebouwen in de toekomst efficiënt verwarmd kunnen worden.

Onderzoek naar een warmtenet

De gemeente Wijchen verkent de mogelijkheden voor de ontwikkeling van een warmtenet. Nederland stapt uiterlijk in 2050 over op alternatieve warmtebronnen voor de verwarming van woningen en gebouwen. In Wijchen wordt onderzocht hoe een warmtenet kan bijdragen aan deze transitie.

Potentiele warmtebronnen

Uit verkennende vooronderzoeken blijkt dat een warmtenet technisch haalbaar kan zijn tegen betaalbare kosten. Twee potentiële warmtebronnen worden onderzocht: restwarmte uit afvalverwerkingsprocessen en thermische energie uit oppervlaktewater (TEO). Vervolgonderzoeken en gesprekken moeten de daadwerkelijke potentie en toepasbaarheid van beide bronnen in kaart brengen.

Samenwerking als sleutel tot succes

De ontwikkeling van een warmtenet is een ingrijpend en complex proces, met impact op zowel de openbare ruimte als individuele woningen. Een succesvolle realisatie vraagt om nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen en actieve betrokkenheid van de omgeving. In september 2024 ondertekenden de samenwerkingspartners een intentieverklaring, een belangrijke eerste stap in het proces.

Volgende stappen

Na de ondertekening starten de partijen met een verdere verkenning van het warmtenet. Dit omvat onder andere het opstellen van een schetsontwerp en het vastleggen van afspraken over de samenwerking en de vervolgstappen van het project.

Gerelateerd aan Warmtenet Wijchen