Waterfront Harderwijk

Foto van casus

Waterfront in Harderwijk: Innovatieve Warmte-oplossingen

Nieuwbouwwijk

Het project “Waterfront” in Harderwijk betreft de ontwikkeling van een nieuwbouwwijk waarbij een duurzaam warmtenet wordt geïmplementeerd. Dit warmtenet, ontwikkeld door de gemeente Harderwijk, de provincie Gelderland en Firan, maakt gebruik van aquathermie. Tot 2030 zullen in totaal 1.110 woningen worden gebouwd, waarvan ongeveer 160 al zijn aangesloten. Het warmtenet biedt aardgasvrije warmteoplossingen door gebruik te maken van thermische energie uit afvalwater en oppervlaktewater.

Bedrijventerrein

Het “Waterfront” project bevindt zich in Harderwijk, Gelderland, en is een nieuwbouwplan dat uit zes deelgebieden bestaat. Het warmtenet maakt gebruik van de thermische energie van de rioolzuiveringsinstallatie op het bedrijventerrein Lorentz. Deze duurzame oplossing ondersteunt zowel de verwarming als de comfortkoeling van de woningen in de wijk.

Energie-efficiëntie

Het warmtenet in Waterfront is ontworpen om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen door gebruik te maken van aquathermie. Het bronwater heeft een temperatuur van ongeveer 13°C en wordt via een distributienetwerk verwarmd door een warmtepomp. Dit systeem zorgt niet alleen voor duurzame verwarming, maar biedt ook koeling in de zomer, wat bijdraagt aan energie-efficiëntie en comfort.

Energiebron en -systeem

Het systeem voor het Waterfront-project maakt gebruik van thermische energie uit gezuiverd afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Waterschap Vallei en Veluwe. Het bronwater wordt opgewarmd door een warmtepomp om te voldoen aan de verwarmingsbehoeften en om warm tapwater te leveren. Het systeem is ook in staat om comfortkoeling te bieden tijdens de zomermaanden.

Infrastructuur en Duurzame Voorzieningen

De infrastructuur van het warmtenet in Waterfront is ontworpen om uit te breiden naar toekomstige projecten en wijken, zoals de Zeebuurt. Naast het gebruik van lokale restwarmte, wordt er gedacht aan het aansluiten van andere duurzame bronnen, zoals thermische energie uit oppervlaktewater en zonnewarmte van een nabijgelegen zonnepark. Dit draagt bij aan de gemeentelijke duurzaamheidsdoelen en vermindert de lokale CO2-uitstoot.

Gerelateerd aan Waterfront Harderwijk