Online seminar: Vijfde Generatie Warmtenetten

Datum:
11 november 2020

Tijdstip:
13.00 uur - 17.00 uur

Locatie:
Online

Prijs voor deelnemers:
Gratis

Prijs voor niet-deelnemers:
Gratis

Hoe ziet een duurzaam en schaalbaar warmtenet eruit?
Hoe ziet de (nabije) toekomst eruit, waarin woningen en wijken duurzaam verwarmd gaan worden, zonder aardgas en op grote schaal? Misschien wel door middel van innovatieve warmtenetten. Zogenaamde vijfde generatie warmtenetten worden al op diverse plekken in Europa toegepast. Dit zijn warmtenetten die restwarmte en -koude uit nabijgelegen industrie, supermarkten, woningen en zelfs uit het riool hergebruiken. Op deze manier kunnen veel gebouwen duurzaam verwarmd en gekoeld worden zonder gebruik te maken van fossiele energie. Van klassieke stadsverwarming naar duurzame energie-uitwisseling.

 

Op woensdagmiddag 11 november aanstaande organiseren TKI Urban Energy en Stroomversnelling een online inspiratiemiddag over de techniek, business case en uitrolstrategie van deze nieuwe generatie warmtenetten. Het programma is opgezet rond de vragen die wij krijgen van gemeentes en provincies, woningcorporaties en kwartiermakers. Bent u benieuwd naar de voorbeelden en mogelijkheden van vijfde generatie warmtenetten voor uw regio, gemeente of vastgoedvoorraad? Dan moet u deze online bijeenkomst zeker niet missen.

 

Wat kunt u verwachten?
Tijdens dit online seminar krijgt u een goed beeld van de vier eerdere generaties warmtenetten, en natuurlijk wat deze vijfde generatie zo anders maakt dan de voorgaande. Aan de hand van drie inspirerende voorbeelden wordt duidelijk hoe een vijfde generatie warmtenet er in de praktijk uit kan zien. Experts zullen ingaan op hoe een dergelijk warmtenet in een gebied kan worden geïmplementeerd en hoe de business case eruitziet. Tevens wordt behandeld wat de huidige en toekomstige wettelijke kansen en uitdagingen zijn, hoe dit alles zich verhoudt tot de nieuwe Warmtewet. Daarnaast licht RVO.nl toe welke subsidiemogelijkheden er bestaan voor dit soort projecten. Uiteraard krijgt u de kans vragen te stellen en zijn er mogelijkheden om te netwerken.

 

Programma
13:00 – 17:00 Inhoudelijk programma
Wat is een vijfde generatie warmtenet en wat maakt het duurzaam – Marc Setzpfand, expert wijkenergiesystemen bij Stroomversnelling
Presentatie door drie vijfde-generatie-projecten:
Mijnwater – Herman Eijdems
Zoetermeer – Mohammed Bachri
Aalsmeer – Jeroen Roos
Wettelijke mogelijkheid voor innovatieve warmtenetten en de relatie met Warmtewet 2.0. – Saskia Lavrijssen, professor economic regulation and governance, Tilburg University
Subsidiemogelijkheden – RVO.nl
Hoe werkt de business case en de relatie met uitrolmodellen – Adam Ben-Hamo van Asper
17:00 – Einde seminar
 

Dit evenement zal door middel van een online livestreaming plaatsvinden. De bijeenkomst wordt opgenomen, dus later terugkijken is mogelijk.
 

 

Aanmelden
Aanmelden voor dit evenement kan via deze link. 

 

Bekijk ook andere evenementen