Digital Twin voor efficiëntere en duurzamere warmtenetten

Geplaatst op 19-08-2022 door Stichting Warmtenetwerk

Het Rotterdamse bedrijf Gradyent ontwikkelt software gebaseerd op de Digital Twin technologie. Hierbij wordt een digitale kopie van het fysieke warmtesysteem gemaakt, door geografische, weers- en sensorgegevens te combineren met fysieke modellen en AI. Daardoor kan het warmtesysteem real-time worden geoptimaliseerd. Voor de doorontwikkeling van de software haalde het bedrijf  € 10 mln. op bij een viertal investeerders, waaronder Eneco.

 

Twee grote warmtebedrijven in Noord-Europa en tevens klanten van Gradyent laten door deze investering zien dat er grote behoefte is dit type software: Eneco, de grootste warmteleverancier in Nederland met meer dan 140.000 gebruikers en sinds 3 jaar klant van Gradyent en Helen, het energiebedrijf van Helsinki. Ongeveer 90% van de warmtebehoefte van Helsinki wordt verzorgd door het warmtenet en ongeveer 600.000 inwoners van deze stad wonen in een appartement dat hierdoor wordt verwarmd. 

 

CO2-reductie
Meer dan 25% van het wereldwijde energieverbruik komt door het verwarmen en koelen van gebouwen. Op jaarbasis verliezen warmtenetten ongeveer een kwart van hun warmte, terwijl de brandstofprijzen stijgen en de roep om CO2-reductie steeds sterker wordt. Door de transformatie naar geïntegreerde energiesystemen met lokale duurzame bronnen wordt het nog belangrijker over de juiste software-systemen te beschikken. 

 

Kennis delen
“Eneco is verheugd met de investering in Gradyent. De versnelling van duurzame warmte is een van de belangrijk pijlers van onze One Planet ambitie om klimaat neutraal te zijn in 2035, samen met onze klanten. Eneco is al lange tijd een vaste klant van Gradyent en wil met deze investering de relatie verder verdiepen en kennis blijven delen met een uniek en toonaangevend technologiebedrijf op het gebied van warmtenetten,” aldus Robert Blom, Investment Director Eneco Ventures. 

 

Toekomstbestendig en verduurzamen
“Het is onze missie om warmtenetten toekomstbestendig te maken. Enerzijds verhogen we met de Gradyent Digital Twin de efficiëntie van bestaande systemen, anderzijds versnellen we de transitie naar duurzamere systemen,” zegt Herve Huisman, CEO Gradyent.  

 

Bron: Persbericht Gradyent

 

Lees ook het artikel Digitale tweeling moet beslissingen WarmteStad makkelijker maken – Stichting Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten