ECW geeft praktijktips over realiseren warmtenetten

Geplaatst op 17-10-2022 door Stichting Warmtenetwerk

Het Expertisecentrum Warmte (ECW) heeft de praktijktips over het realiseren van een lokaal warmtenet geüpdatet. Dit is gebeurd naar aanleiding van ervaringen van verschillende gemeenten.  

 

De praktijktips een lokaal warmtenet realiseren zijn al in 2020 gepubliceerd, maar hebben nu een update gekregen op de onderwerpen: ‘Welke partijen kunnen een lokaal warmtenet realiseren en exploiteren?’ en ‘Gebruik maken van kennis in de markt in het voorbereidingstraject.’ De andere praktijktips gaan over het betrekken van afdelingen binnen de gemeente, het kiezen van een rol als gemeente, het bepalen van een verzorgingsgebied, een transparante selectieprocedure en onderhandelen met een warmtepartij. 

 

Zelf of andere partij
Met name op het onderwerp ‘Welke partijen kunnen een lokaal warmtenet realiseren en exploiteren?’ zijn er belangrijke updates. Gemeenten kunnen namelijk kiezen om een warmtenet zelf te realiseren of het aan te laten leggen door een andere partij. In de nieuwe update zijn vier casussen opgenomen:

  1. De concessie met een privaat warmtenet.

  2. De concessie met publiek mede-eigenaarschap.

  3. De concessie met een publiek net.

  4. Splitsing van functies infrastructuur en levering van warmte in  2 concessieopdrachten. 

De verschillende casussen laten zien hoeveel controle de gemeente of de bewoners van de buurt hebben. Deze casussen zijn uitgewerkt in de nieuwe update.

 

Meer informatie:

Lees ook onze andere berichten