Eerste landelijke Dag Tegen Gas 27 maart 2022

Geplaatst op 21-03-2022 door Stichting Warmtenetwerk

Zondag 27 maart is de eerste landelijke Dag Tegen Gas. Dit is een initiatief van verschillende experts uit de energiewereld en wordt mede ondersteund door een brede combinatie van partijen waaronder Urgenda, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), De Nieuwe Gevers, de Natuur en Milieufederaties en universiteiten. Dag Tegen Gas geeft tegengas. Voor Oekraïne, voor onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen, voor een lagere energierekening en voor een beter klimaat. Dit doen we door te bezuinigen op fossiele (Russische) energie. Het doel van de dag is om zoveel mogelijk huishoudens, bedrijven, overheden, organisaties en gemeenschappen te stimuleren om met grote of kleine initiatieven hun fossiele energieverbruik te verminderen.

 

Op 27 maart zullen overal in Nederland bedrijven, overheden en huishoudens meedoen om hun verbruik te verminderen. Alle landelijke acties en initiatieven die bijdragen aan het minderen in energieverbruik worden verzameld op het online platform en via de social media kanalen. In Amsterdam, Den Haag en Wageningen zijn de eerste wijkinitiatieven, ondersteund door hun gemeente, al druk aan het werk om op zondag zoveel mogelijk energie te besparen. Denk hierbij aan energiecoaches die samen met bewoners radiatorfolieplakken, bespaardouches uitdelen en andere belangrijke maatregelen helpen te nemen.

 

Horecaondernemingen worden gestimuleerd om op zondag de buitenverwarming uit te zetten en bezoekers met alternatieven te verwarmen. Kantoor- en winkelpanden worden opgeroepen om hun verwarming lager te zetten en verlichting buiten kantoortijden uit te zetten. Daarnaast organiseert Dag Tegen Gas op 27 maart landelijk ook verschillende activiteiten om meer bewustwording te creëren en mensen thuis te helpen met het reduceren van hun gasgebruik.

 

Geldstromen naar Rusland
“Energiebesparing is essentieel om de klimaatdoelen te halen. Dit betekent het besparen van gas, olie en kolen, en is in het licht van de oorlog in de Oekraïne nog urgenter geworden. Het zal de oorlogsfinanciering van Rusland hard raken en beëindiging van deze onnodige oorlog versnellen”, aldus Richard van de Sanden, hoogleraar toegepaste natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en wetenschappelijk directeur van het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES).

 

“Besparen staat onvoldoende op de prioriteitenlijst van de overheid. We blijven fossiele energie inkopen vanuit Rusland waardoor de energieprijzen steeds hoger worden, de oorlog indirect gefinancierd wordt en het klimaatprobleem niet wordt aangepakt. Wij hopen op 27 maart meer draagvlak te creëren voor deze opstapelende problematiek en te bewijzen dat iedereen, ook op individueel niveau, impact kan maken door structureel energieverbruik te verminderen”, aldus Maya van der Steenhoven, initiatiefnemer Dag Tegen Gas.

 

Over de organisatie
Dag Tegen Gas is een breed gedragen grassroot initiatief van heel veel mensen en organisaties die elkaar hebben gevonden op dit thema en bereid zijn geweest om, veelal in hun vrije tijd, hun inspanningen te bundelen om samen in extreem korte tijd deze campagne vorm te geven. Voor de concrete uitvoering heeft zich afgelopen dagen een samenwerking gevormd van experts op het gebied van de energietransitie en creatieve professionals via De Nieuwe Gevers. Samen zijn zij verantwoordelijk voor deze campagne. Diverse organisaties zoals Urgenda, NVDE en Ideas for Europe steunen deze campagne en dragen bij door kennis, netwerk en resources.

 

Wilt u zelf een actie organiseren? Vanaf maandag kunt u uw actie aanmelden op de website www.dagtegengas.nu.  

 

Bron: Persbericht Dag Tegen Gas 

Lees ook onze andere berichten