Inspectievluchten warmtenetten Utrecht en Nieuwegein

Geplaatst op 15-02-2022 door Stichting Warmtenetwerk

Eneco inspecteert met een klein vliegtuig de warmtenetten in Utrecht en Nieuwegein. Afgelopen jaar hebben soortgelijke vluchten plaatsgevonden boven de warmtenetten in Rotterdam, Houten en Amersfoort. Tijdens deze inspectievluchten wordt met behulp van infraroodtechniek het leidingnetwerk in beeld gebracht. Zo worden onregelmatigheden in het warmtenet zichtbaar en weet het bedrijf waar onderhoud nodig is.


Een klein propellervliegtuig van het gespecialiseerde bedrijf Miramap zal met een infraroodcamera de temperatuurverschillen tussen de warme leidingen in de grond en de omgeving daaromheen in beeld brengen. Aan de hand van de gemaakte beelden worden onderhoudsactiviteiten gericht en efficiënt ingepland. Zo kunnen storingen worden voorkomen. Deze video geeft een indruk van een dergelijke inspectievlucht.

 

Planning
De weersomstandigheden hebben zoveel invloed op de uitvoering, dat Eneco niet ruim van te voren exacte vluchtdata bekend kan maken. Eneco verwacht een of meerdere vluchten uit te voeren. Het scannen van de warmtenetten is alleen mogelijk als het droog, helder, koud en donker is. Dan levert de thermografische scan de beste beelden op. De inspectievluchten worden uitgevoerd na zonsondergang tot uiterlijk 23:00 uur. Het besluit om te gaan vliegen wordt kort voor de vlucht genomen. Zo kan er ’s ochtends besloten worden om diezelfde avond nog de inspectievlucht uit te voeren. Dit geldt ook voor de weekenden.

 

Geluidsoverlast
Het is de tweede keer dat Eneco een inspectievlucht boven de Utrechtse regio maakt. Ondanks dat er gekozen is voor een stil(ler) type vliegtuig, kunnen de inspectievluchten voor enige geluidsoverlast zorgen. Dit is mede doordat het vliegtuig een tijd boven hetzelfde gebied heen en weer vliegt om het gehele warmtenet te scannen. Afhankelijk van de aanvliegroute en eventuele windrichting, kan het vliegtuig ook in de omringende gemeenten te horen zijn.

Auteur:
Persbericht Eneco

Lees ook onze andere berichten