Podcastinterview met Bas Bothof (JWN) over de frisse wind van young professionals

Geplaatst op 18-11-2021 door Stichting Warmtenetwerk
podcast interview met Bas Bothof Jong Warmtenetwerk

Een frisse wind laten waaien en vastgeroeste denkpatronen doorbreken. Young professionals in de warmte- en koudesector zijn goud waard. In deze aflevering van De Warmtenetwerk Podcast komt Bas Bothof aan het woord. Hij is bestuurslid bij Jong Warmtenetwerk en tekenaar/constructeur bij Rotterdam Engineering.

 

“Wij jongeren durven de oude garde uit te dagen. Die zegt: ‘we hebben het altijd zo gedaan.’ Wij zeggen: ‘Maar waarom dan? En zijn er geen slimmere oplossingen?’. We willen niet zozeer veranderen om het veranderen, maar we willen veranderen om meer toegevoegde waarde te kunnen leveren. Om processen beter te maken”, zegt Bothof in gesprek met presentator Tijdo van der Zee.

 

Jong Warmtenetwerk
Bothof (27) is sinds 2019 verbonden aan Jong Warmtenetwerk. Dat netwerk is een initiatief van Stichting Warmtenetwerk en richt zich op Young Professionals (<35 jaar) die zich bezighouden met het versnellen van de energietransitie. Jong Warmtenetwerk stelt kennisdeling en kennisverrijking gecombineerd met laagdrempelig netwerken centraal. 

Als tekenaar/constructeur bij Rotterdam Engineering probeert Bothof ook regelmatig om vernieuwingen door te voeren. Als voorbeeld noemt hij de manier waarop informatie over het leidingentracé in de ontwerptekeningen wordt weergegeven. Vanuit de traditie is er een bepaalde voorkeurswerkwijze, maar dat hoeft niet per se de beste manier te zijn. “Ik wil dan wel eens verbetervoorstellen doen. En dan hoop ik dat de andere kant daar ook voor openstaat.”

 

3D tekenen
De ontwikkelingen in het teken- en engineeringswerk staan niet stil, zegt Bothof. Hij praat enthousiast over de verschillen tussen 2D-tekenen en 3D-tekenen en over het maken van clash detections, waarin projectpartners hun tekeningen met elkaar vergelijken en mogelijke aanlopers al in de engineering kunnen elimineren. Ook komt ontwerpen met GPS-coördinaten aan de orde.

In de podcast wordt ook ingegaan op Jong Warmtenetwerk. “Wat bij ons centraal staat is het netwerken en het verbinding maken van de young professionals met de markt. We doen dat onder andere door excursies, borrels en kennisdeling.” Heel uitdrukkelijk kijkt Jong Warmtenetwerk daarbij voorbij de grenzen van alleen warmte en koude. “Het is in de energiesector allemaal met elkaar verbonden. We willen het brede perspectief bieden. Vandaar ook de recente excursie naar de beheerkamer van hoogspanningsnetbeheerder Tennet.”

De komende maanden staan er verschillende activiteiten op de rol. Eerst komt er in december de finale van de Ubran Energy Challenge. In januari is er de nieuwjaarsborrel, die anders dan vorig jaar dit jaar hopelijk wél een fysieke ontmoeting zal zijn. Daarna volgt wederom een excursie – plaats en datum nog nader te bepalen.

 

Luister hier het podcastinterview met Bas Bothof, voorzitter Jong Warmtenetwerk: 

 
Volgende aflevering
In de volgende aflevering komen Mounir el Mourabit en Michiel Houwing van Vattenfall aan het woord. Zij spreken over de aanloop naar een nieuw project: hoe komt een nieuw warmteproject tot stand? Dit doen ze mede aan de hand van een spraakmakend voorbeeld, namelijk de aansluiting van Stadion De Kuip van Feyenoord aan het warmtenet van Vattenfall.
 

Deze en de komende podcastafleveringen zijn te beluisteren via de website van Stichting Warmtenetwerk (www.warmtenetwerk.nl) en via podcastapps zoals Soundcloud, Apple Podcasts en Spotify.

 

Auteur:
Stichting Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten