Slimme warmtemeter wordt een must

Geplaatst op 06-02-2020 door Stichting Warmtenetwerk

Warmteleveranciers moeten per eind oktober dit jaar verplicht slimme warmtemeters plaatsen bij nieuwe aansluitingen. Ook moeten zij alle oude niet-slimme meters vervangen voor 2027. De Tweede Kamer heeft deze woensdag ingestemd met deze wetswijziging, opgesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

 

Een slimme warmtemeter is op afstand uitleesbaar voor het warmtebedrijf. Het registreert het verbruik in gigajoule van de consument. Het moet daarom voldoen aan de regels rondom privacy zoals staat in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Voor warmtebedrijven was het al sinds eind vorig jaar bekend dat de slimme warmtemeter waarschijnlijk verplicht zou worden. Deze woensdag heeft de Tweede Kamer er definitief mee ingestemd. “Dit verbaast ons niet”, zegt Frank Kersloot bestuurslid bij de Stichting Warmtenetwerk in het artikel wat Energeia woensdag 5 februari publiceerde. “Hiermee sluit warmtelevering steeds meer aan bij de levering van elektriciteit en aardgas, waar de slimme meter gebruikelijk is.”

Nieuwe warmteaansluitingen moeten per 25 oktober 2020 verplicht een slimme warmtemeter krijgen. Sinds begin vorig decennium bieden Nederlandse netbeheerders aan huishoudens de slimme meter voor elektriciteit en aardgas aan. Op basis van Europese afspraken moeten eind 2020 in 80% van de Nederlandse huizen de gas- en stroommeters zijn vervangen door een slimme meter. Overigens mogen deze meters geweigerd worden.

Nu wordt ook de slimme warmtemeter verplicht, voor nieuwe aansluitingen per direct en voor bestaande aansluitingen per 2027. Of de slimme warmtemeter ook geweigerd kan worden door aangesloten huishoudens, wordt uit de wetswijziging niet duidelijk. Wel is de situatie bij warmtelevering anders, waardoor weigeren wellicht geen optie is. Aangeslotenen op een warmtenet krijgen warmte geleverd van een monopolist, die ook de warmtemeter komt plaatsen, en kunnen niet overstappen.

 

Sneller
Er zijn in Nederland vijf grote warmteleveranciers: Eneco, Vattenfall, HVC Alkmaar, Stadsverwarming Purmerend en Ennatuurlijk. Daarnaast zijn er nog enkele kleine warmteleveranciers. Het is per warmtebedrijf verschillend of zij -tot nu toe- slimme of niet-slimme warmtemeters hebben geplaatst, en of zij tot een grote vervangoperatie over moeten gaan. Al lijkt het er niet op dat de wetswijziging de bedrijven in moeilijkheid brengt. Er zijn diverse slimme warmtemeters op de markt waaruit gekozen kan worden, zegt Kersloot.

Verder hebben de warmtebedrijven dus nog zeven jaar de tijd om oude meters te vervangen. Volgens minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) zijn de meeste warmtemeters sowieso binnen deze tijd aan vervanging toe. Voorlichter Nathalie Hulsen-Bax van Ennatuurlijk zegt dat het warmtebedrijf zich al “een tijdje” voorbereidt op de wetswijziging en graag sneller dan 2027 alle niet-slimme warmtemeters wil hebben vervangen. “We streven naar slimme meters voor alle klanten binnen nu en vier jaar.”

 

Foto: Hollandse Hoogte / Mariette Carstens

Lees ook onze andere berichten