Uptempo! publiceert overzicht met marktrijpe innovaties voor buurtwarmtenetten

Geplaatst op 19-01-2022 door Stichting Warmtenetwerk

Veel gemeenten en hun partners werken op dit moment aan uitvoeringsplannen voor het aardgasvrij maken van wijken en buurten. In dit proces passeren vele technische oplossingen de revue. Uptempo!, onderdeel van TKI Urban Energy, ondersteunt dit proces met een overzicht van marktrijpe, toepasbare innovaties: een inspiratiedocument met innovaties voor buurtwarmtenetten.

 

Waarom buurtwarmtenetten?
Er lijkt zich een trend te ontwikkelen richting de realisatie van meer kleinschalige- ofwel buurtwarmtenetten. Deze buurtwarmtenetten worden vaak ontwikkeld en gerealiseerd in een samenwerking tussen gemeente, bewoner coöperaties en woningcorporatie. We zien deze trend niet alleen in de grote steden maar ook in kleinere gemeenten. Deze buurtwarmtenetten lijken niet alleen eenvoudiger, en daardoor sneller te realiseren, ze kunnen ook zorgen voor een energievoorziening waarbij het belang van bewoners wordt meegenomen. Bewoners worden bij de ontwikkeling betrokken en in veel gevallen worden zij zelfs mede-eigenaar van het warmtenet. TKI Urban Energy en Uptempo! zien genoeg aanbod van marktrijpe innovaties en willen dit aanbod graag koppelen aan de huidige initiatieven. Uiteraard kunnen de innovaties ook door woningcorporaties en particuliere verhuurders toegepast worden.

 

Marktrijpe en toepasbare innovaties
Uptempo! publiceert nu een overzicht van marktrijpe, toepasbare innovaties voor buurtwarmtenetten. Welke integrale buurtwarmtesystemen bestaan er? En welke collectieve warmtepompen kunnen onderdeel zijn van het buurtwarmtesysteem? Hoe kan je warmte opslaan? Hoe zorg je dat de woningen die aangesloten worden goed voorbereid zijn op aansluiting? In dit document staan innovaties beschreven die het antwoord op deze vragen geven.

 

Uptempo.nu: een verzameling van innovaties
De beschreven innovaties zijn afkomstig van uptempo.nu. Uptempo.nu biedt een handzaam overzicht van innovaties die van belang zijn voor de verduurzaming van woningen en ander vastgoed. De website kent inmiddels meer dan 150 innovaties en groeit nog steeds. Er kan bijvoorbeeld worden gezocht op de categorie ‘opslag warmte’, ‘collectief warmtenet’ of ‘totaalpropositie’. Ga naar uptempo.nu en ontdek welke innovaties er bestaan. Als uw innovatie nog ontbreekt op uptempo.nu, meld deze dan aan via de website of mail ons op uptempo@tki-urbanenergy.nl. Download hier het inspiratiedocument met innovaties voor buurtwarmtenetten

 

Auteur: TKI Urban Energy

 

Handvatten voor uitvoeringsplannen op één plek
Naast het handige overzicht dat Uptempo! biedt op het gebied van innovaties, is er nog veel meer informatie te vinden die kunnen helpen bij de uitvoeringsplannen. Stichting Warmtenetwerk helpt gemeenten, woningcorporaties en overige partijen verder met deze zoektocht. Wij zitten in het centrum van deze vraagstukken doordat wij leden hebben uit de hele warmteketen.  Op het platform houdt Stichting Warmtenetwerk een handig overzicht bij van informatiebronnen en waarvoor u deze kunt gebruiken, met praktijkvoorbeelden, deskundige partners en de mogelijkheid tot ruggespraak bij onze community. Door alle relevante informatie op één plek te verzamelen, is deze gemakkelijker te raadplegen voor betrokkenen. Ook het inspiratiedocument van Uptempo! vindt u er terug.

 

Sinds eind vorig jaar kunt u ook de Warmteprojectentool raadplegen, die kennis en data biedt van bestaande en zelfs ook van nog te realiseren warmteprojecten. Door middel van de landkaart of de handige filters vindt u eenvoudig hét praktijkvoorbeeld dat het beste aansluit bij uw informatiebehoefte, waarna het contact met betrokken partijen eenvoudig kan worden gelegd. Dit geeft u handvatten om de energietransitie op te pakken.

 

 

Lees ook onze andere berichten