Veenendaal-Oost krijgt hypermoderne duurzame warmtecentrale

Geplaatst op 19-10-2023 door Stichting Warmtenetwerk

Warmtebedrijf DEVO en Linthorst Techniek tekenden op dinsdag 17 oktober de overeenkomst voor de bouw van een innovatieve en duurzame energiecentrale. Ongeveer 930 nog te bouwen woningen in de nieuwe wijk Groenpoort in Veenendaal-Oost krijgen hieruit warmte en koude geleverd. Een uniek warmtepompconcept in combinatie met het warmtenet en het gebruik van grootschalige warmtebuffering zorgen ervoor dat het energiehuis zoveel mogelijk CO2-neutraal warmte gaat produceren.

 

Gerhard van de Lagemaat, directeur van DEVO: “We zijn heel blij dat we deze samenwerking met Linthorst Techniek en DWA aangaan. Samen zetten we opnieuw een trend op het gebied van duurzaamheid en leveren we straks betaalbare en betrouwbare energie aan de bewoners van Groenpoort. Deze nieuwe warmtecentrale is innovatief en past perfect bij onze ambitie om echt duurzame warmte te leveren.”

 

Energieproductie past zich aan op het weer 
DEVO selecteerde Linthorst via een openbare aanbesteding als partner voor het ontwerp en de realisatie van het nieuwe energiesysteem. De aanbesteding en het aansluitende ontwerpproces is begeleid vanuit adviesbureau DWA.

De nieuwe centrale gebruikt grootschalige warmtebuffering en sterke warmtepompen. De warmtebuffering maakt het mogelijk om warmte op te slaan. Dit brengt veel flexibiliteit met zich mee. De elektrische warmtepompen kunnen namelijk voluit warmte produceren op gunstige momenten. Dat wil zeggen: als de zon schijnt of de wind waait en er dus veel duurzame elektriciteit beschikbaar is. Als er geen of weinig duurzame stroom beschikbaar is, stoppen de warmtepompen en onttrekt de centrale warmte uit de grote buffer. Zo wordt aantoonbaar duurzaam opgewekte energie ingezet bij de productie van de warmte.

 

Erik van Mourik, conceptontwikkelaar bij DWA: “Ik kijk met trots en veel plezier terug op een indrukwekkende samenwerking. Samen met DEVO en Linthorst werkten we het basisontwerp van DWA tot in detail uit. Het resultaat is een uitermate duurzame, aardgasvrije energiecentrale die vrijwel overal toepasbaar is. Ook in gebieden waar geen restwarmte of aquathermie mogelijk of beschikbaar is.”

 

Betaalbare en betrouwbare warmte voor bewoners
DEVO, DWA en Linthorst kiezen samen voor een vernieuwende ‘smart grid’ strategie. Dat is niet alleen duurzaam, maar levert ook een bijdrage aan congestiemanagement. Door warmte te produceren buiten de spitstijden op het elektriciteitsnet, wordt het net op die momenten ontlast. Tijdens de spitstijden wordt warmte geleverd vanuit de warmtebuffer.

Het systeem brengt ook financieel voordeel voor bewoners. Op momenten dat er veel duurzame energie beschikbaar is, zijn de elektriciteitsprijzen namelijk laag. Hierdoor ligt de uiteindelijke kostprijs voor warmte ook lager. Zo zorgen DEVO, DWA en Linthorst voor betaalbare warmte voor bewoners van Groenpoort.

 

Warmtepomptechniek
Gijs Linthorst, directeur van Linthorst: Dit project bewijst dat zelfs voor een nieuwbouwwijk een midden temperatuur warmtenet duurzamer en betaalbaarder kan zijn. Het grootschalig bufferen van warmte is hierin de sleutel. Dat is efficiënter met één centrale buffer in plaats van duizend individuele. Door de toepassing van hele grote warmtepompen, kunnen we de warmte ondanks de hogere temperatuur bovendien zeer efficiënt maken. Dat is te danken aan de nieuwste technologie in onze CO2-luchtwarmtepomp de Boreas.”

Bron: Persbericht DEVO

 

Lees ook onze andere berichten