Warmtenet InvesteringsSubsidie (WIS) helpt investeerders in warmtenetten

Geplaatst op 24-04-2023 door Stichting Warmtenetwerk

Het kabinet wil de inzet van warmtenetten versnellen. Ondernemers die investeren in een warmtenet om bestaande woningen aardgasvrij te maken, kunnen hiervoor vanaf 1 juni subsidie aanvragen. De Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) vergoedt maximaal het deel van de investering dat zich niet terugverdient (onrendabele top).

 

Versneld warmtenetten aanleggen
De nieuwe Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) stimuleert ondernemers om versneld te investeren in de aanleg van die warmtenetten. In Nederland willen we in 2030 500.000 nieuwe aansluitingen van bestaande woningen op een warmtenet gerealiseerd hebben. De subsidie is voor ondernemers die snel kunnen starten met de aanleg van een warmtenet. En dus al ver zijn met hun plannen.

Deze versnelling draagt bij aan de klimaatdoelen van de overheid om de CO2-uitstoot van Nederland in 2030 met 49% te verminderen.

 

Subsidie aanvragen vanaf 1 juni
De voorbereidingen voor de openstelling van de WIS zijn in volle gang. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert deze regeling uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ondernemers kunnen de subsidie aanvragen vanaf 1 juni, 09:00 uur tot en met 16 december 2023, 17.00 uur. Een belangrijke voorwaarde is dat het gaat om warmtenetten voor kleinverbruikersaansluitingen (kleiner dan 100kW) en blokverwarmingsaansluitingen in de bestaande bouw.

Er is in totaal € 150 miljoen subsidie beschikbaar. Het maximale subsidiebedrag per project is € 20.000.000. Subsidieaanvragen worden door RVO inhoudelijk beoordeeld op basis van het projectplan. De looptijd van het project is maximaal 7 jaar. Binnen 3 jaar na de subsidieverlening moet worden gestart met de fysieke aanleg van het warmtenet.

 

Webinar over de subsidie
Wat houdt de regeling in? Wat zijn de voorwaarden? Hoe kunt u een aanvraag doen voor de WIS? Op deze en andere vragen geven we antwoord in een webinar op 25 april 2023 van 11:00 uur tot 12:00 uur. 

 

Meer weten?

In samenwerking met: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

 

 

Lees ook onze andere berichten