Warmtesector schrijft eigen meetcode

Geplaatst op 12-02-2019 door Stichting Warmtenetwerk

Grote warmteleveranciers gaan op vrijwillige basis een zelfontwikkelde meetcode hanteren. Deze zogenoemde Richtlijn Warmtemeting bevat afspraken over onder meer techniek, communicatie en dataverkeer.

 

Dat heeft initiatiefnemer Stichting Warmtenetwerk bekendgemaakt. In de elektriciteits- en gassector zijn meetcodes wettelijk verplicht. Hierin is opgenomen waaraan meetinrichtingen bij afnemers moeten voldoen. Voor de relatief jonge warmtebranche bestaan dit soort regels echter nog niet. Stichting Warmtenetwerk heeft daarom vorig jaar in opdracht van grote leveranciers zoals Nuon, Eneco en Ennatuurlijk een eigen richtlijn ontwikkeld.

“Er bestaat in Nederland wel een systeem ter controle van de in gebruik zijnde warmtemeters, maar deze richtlijn gaat veel verder”, zegt bestuurslid Wim Mans van de Stichting Warmtenetwerk. “Hierin staat bijvoorbeeld welke type meters aangeschaft kunnen worden, hoe die moeten worden ingebouwd en hoe bedrijven met klachten van klanten dienen om te gaan. Ook zijn er voorschriften over hoe eventuele foutieve metingen moeten worden verrekend.”

Aan de richtlijn is door twintig specialisten van verschillende bedrijven gewerkt. Het document is recent aangeboden aan onder meer het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Autoriteit Consument & Markt. De Stichting Warmtenetwerk hoopt van deze partijen op- en aanmerkingen te krijgen op de tekst. Ook willen de initiatiefnemers weten of het mogelijk is om de richtlijn tot wettelijke meetcode te verheffen. Zo lang dat niet is gebeurd, zo zegt de stichting, zullen veel warmtebedrijven zich op vrijwillig basis aan de afspraken conformeren.

 

Officieel tintje
Of er in de dagelijkse praktijk veel zal veranderen door de implementatie van de richtlijn, valt overigens te betwijfelen. “Eigenlijk wordt er in de sector al op deze manier gewerkt, zeker door de grote bedrijven”, zegt Mans. “Maar met de richtlijn uniformeren we dat, en geven we het een officieel tintje. En voor de kleinere bedrijven geldt dat zij zich wat betreft kwaliteit op deze manier kunnen optrekken aan de grote.” Mans benadrukt dat de richtlijn, die voor iedereen gratis te raadplegen is, ook bedoeld is om de transparantie te vergroten. “Eigenlijk hebben we een boekje open gedaan.”

Op 10 april geeft de Stichting Warmtenetwerk een introductieseminar. Hieraan zijn wel kosten verbonden

 


Auteur: Jeroen Savelkouls. Bron: Energeia, www.energeia.nl. Link artikelklik hier

Disclaimer: Energeia heeft toestemming gegeven om het artikel op ons platform te publiceren. Dit nieuwsbericht op onze website mag gedeeld maar niet gekopieerd worden.  


Voor het persbericht van Stichting Warmtenetwerk over de Richtlijn Warmtemeting, klik hier

Lees ook onze andere berichten