De Programmaraden van Stichting Warmtenetwerk zijn in 2020 begonnen met het ontwikkelen, delen en borgen van kennis in de warmtesector. Zo dragen de raden bij aan de energietransitie. Sinds de start produceren ze op verschillende manieren relevante content en zijn er al diverse bijeenkomsten en kennisevenementen gehouden.
Door met de deelnemers samen te werken en samen kennis ontwikkelen, delen en borgen, kunnen de Programmaraden een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie, waarin collectieve warmte- en koudenetten een substantiële rol spelen.
Er zijn drie Programmaraden rondom de thema’s Beleid en Ontwikkeling, Techniek en Wet- en Regelgeving. Iedere Programmaraad behandelt onderwerpen binnen de desbetreffende thema’s, die spelen bij de deelnemers uit de gehele warmteketen. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste kennisdocumenten en kunt u diverse presentaties teruglezen of bekijken:
Programmaraad Techniek
Haalbaarheidsonderzoek en marktonderzoek: Warmte door de lucht
Inspiratieplaat: Aansluiting op het warmtenet, de laatste meters
Kennissessie: Twinleidingen hebben de toekomst!
Thesisrapport: Technische oplossingen voor de aanleg van warmteleidingen binnen een optimale ordening van de ondergrond
Whitepaper en Infographic: Thermisch voorspannen maakt projecten haalbaar en biedt kansen
Programmaraad Beleid & Ontwikkeling
Kennissessie: Warmtelevering aan woningcorporaties
Kennisevent: Woningsector moet energietransitie versnellen. Maar hoe?
Warmteprojectentool
Webinar: De transitie van de warmtebranche
Webinar: Maatschappelijk draagvlak belangrijk in warmtetransitie
Wegwijzer
Whitepaper en routekaart warmtetransitie: van pionieren naar opschalen en versnellen
Programmaraad Wet- en Regelgeving
Webinar: Met ETS II meer noodzaak voor verduurzamen warmtenetten
Kennissessie Wcw: waar moet de sector zich op voorbereiden?
Kennissessie Wcw: de diepte in over warmtekavels, tariefregulering en financiering
Online vragenuur duurzaamheid warmtenetten maakt deelnemers wijzer
Kennisevent warmtelevering woningcorporaties
Nog veel onduidelijkheid over nieuwe Warmtewet
Programmaraad Techniek
Haalbaarheidsonderzoek en marktonderzoek: Warmte door de lucht
Het is mogelijk om bestaande rijtjeshuizen sneller, veiliger en goedkoper aan te sluiten op warmtenetten. Hiervoor zijn er diverse manieren onderzocht en zijn er nieuwe concepten ontwikkeld onder de naam ‘Warmte door de lucht’. Deze zijn technisch-economisch en conceptueel ontwikkeld en in een kwalitatief marktonderzoek voorgelegd aan woningcorporaties.
Lees hier meer: Marktonderzoek ‘Warmte door de lucht’
Download hier het haalbaarheidsonderzoek en het marktonderzoek
Inspiratieplaat: Aansluiting op het warmtenet, de laatste meters
Het aansluiten van de leidingen van een warmtenet op de afleverset van een woning is een belangrijk onderdeel van het gehele proces van ontwerp tot aanleg van het collectieve warmtesysteem. Hiervoor zijn veel verschillende methoden en mogelijkheden. Samen met een afvaardiging van energiebedrijven, aannemers en adviesbureaus gingen wij hiermee aan de slag en ontwikkelde een Inspiratieplaat die een indruk geeft waaraan je moet denken bij het aansluiten van het laatste stukje van het warmtenet in de woning.
Lees hier meer: Aansluiting op het warmtenet, de laatste meters
Download hier de Inspiratieplaat Aansluiting op het warmtenet, de laatste meters
Kennissessie: Twinleidingen hebben de toekomst!
Tijdens de Kennissessie over twinleidingen hebben de deelnemers actief met elkaar gebrainstormd over de toepassing van Twinleidingen en om het gebruik ervan binnen de warmtebranche verder uit te diepen. Wat zijn de knelpunten, waar kunnen we het succesvol toepassen, waarom is Denemarken koploper op het gebied van warmtenetten (en Twinleidingen) en Nederland niet? Allemaal vraagstukken die deze middag aan bod kwamen!
Lees hier meer: Twinleidingen hebben de toekomst!
Bekijk hier de wrap-up van de kennissessie
Thesisrapport: Technische oplossingen voor de aanleg van warmteleidingen binnen een optimale ordening van de ondergrond
De ondergrond in Nederland wordt steeds voller, omdat steeds meer functies ondergronds worden ingepast. Dat maakt dat de gewenste groei van warmtenetten, met hun benodigde ondergrondse ruimte, in het geding komt. Hierdoor wordt het voor de warmtebranche in Nederland een grote uitdaging om de warmteleidingen aan te leggen om de nationale duurzaamheidsdoelen te behalen. Marcel Bosman, Teamleider engineering bij A. Hak Noord Oost BV, deed een zeer waardevol afstudeeronderzoek naar technische oplossingen voor de aanleg van warmteleidingen binnen een optimale ordening van de ondergrond.
Lees hier meer: Technische oplossingen voor de aanleg van warmteleidingen binnen een optimale ordening van de ondergrond
Download hier de preview van het onderzoeksrapport.
Whitepaper en Infographic: Thermisch voorspannen maakt projecten haalbaar en biedt kansen
Voor het aanleggen van een warmtenet is het belangrijk dat het leidingnetwerk dat daarvoor nodig is, op de meest efficiënte manier kan worden aangebracht. Het overbruggen van grotere afstanden, zonder kostbare en ruimtevretende expansievoorzieningen, is mogelijk door leidingen met warmte voor te spannen. Hierdoor kunnen de aanleg- en materiaalkosten fors omlaag. Dit biedt kansen!
Lees hier meer: Thermisch voorspannen maakt projecten haalbaar en biedt kansen!
Download hier de preview van het Whitepaper Thermisch Voorspannen van Leidingen voor Warmtenetten
Download hier de Infographic Thermisch Voorspannen
Programmaraad Beleid & Ontwikkeling
Kennissessie: Warmtelevering aan woningcorporaties
Ruim 70 deelnemers keken en deden dinsdag 2 november mee met het ‘Kennisevent voor woningcorporaties! Warmtelevering: aansluiten, uitbesteden of zelf doen?’. De bezoekers werden getrakteerd op mooie inzichten over het aansluiten van corporatiewoningen op warmtenetten. De rode lijn van het event was de zoektocht van woningcorporaties naar modellen voor warmtelevering.
Lees hier meer: Kennisevent warmtelevering woningcorporaties
Bekijk hier het filmpje van het Kennisevent voor woningcorporaties – Warmtelevering: aansluiten, uitbesteden of zelf doen?
Kennisevent: Woningsector moet energietransitie versnellen. Maar hoe?
De aanleg van duurzame warmtenetten staat al een tijd onder druk. Die tendens willen we doorbreken. Met (o.a.) het kennisevent gaven we als Stichting Warmtenetwerk een positieve swing aan de discussie rondom de aanleg van warmtenetten en de voortgang van de energietransitie. Het kennisevent werd goed bezocht door deelnemers die zich bezighouden met de aanleg van collectieve warmte, woningcorporaties en gemeenten.
Lees hier meer: Woningsector moet energietransitie versnellen. Maar hoe?
Bekijk hier de presentaties
Warmteprojectentool
Er is een enorme schat aan kennis en data beschikbaar van bestaande en zelfs ook van nog te realiseren warmteprojecten. In de Warmteprojectentool vindt u deze op één centrale plek: praktijkvoorbeelden inclusief technische specificaties, bronnen, betrokken partijen en subsidieprogramma. Door middel van de landkaart of de handige filters vindt u eenvoudig het praktijkvoorbeeld dat het beste aansluit bij uw informatiebehoefte, waarna het contact met betrokken partijen eenvoudig kan worden gelegd.
Bekijk hier de Warmteprojectentool
Webinar: De transitie van de warmtebranche
Het webinar ‘De transitie van de warmtebranche’ van Stichting Warmtenetwerk laat zien dat de positieve aspecten van warmtenetten beter belicht moeten worden. Dat vertellen de sprekers Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) en Jeroen Pepers (Aedes). Ze zien ook hindernissen. Zo missen beide sprekers regie van de overheid op het gebied van de warmtetransitie.
Lees hier meer: Webinar ‘De transitie van de warmtebranche’
Kijk hier het webinar terug
Webinar: Maatschappelijk draagvlak belangrijk in warmtetransitie
Het webinar Maatschappelijk Draagvlak van Stichting Warmtenetwerk behandelde een belangrijk onderwerp in de energietransitie. Tijdens het webinar konden ongeveer 40 deelnemers meer leren over draagvlak voor aardgasvrije maatregelen. Daarnaast kwamen de geleerde lessen uit de proeftuinwijk Overwhere in Purmerend aan bod.
Lees hier meer: Maatschappelijk draagvlak belangrijk in warmtetransitie
Kijk hier het webinar terug
Wegwijzer
Duurzame warmtenetten zijn er voor de lange termijn en je kan er duurzame bronnen van het heden én van de toekomst op aansluiten. Lange termijn betekent ook toekomstbestendig samenwerken. Dit is een zoektocht voor gemeenten en woningcorporaties. Met wie werk je samen en hoe doe je dat? Hoe kan je samen kansen oogsten en drempels overwinnen? En hoe houd je hierbij het publieke belang als kompas? Op ons platform helpen wij gemeenten en woningcorporaties verder met deze zoektocht. Wij zitten in het centrum van deze vraagstukken doordat wij deelnemers hebben uit de hele warmteketen. In de Wegwijzer vindt u hiervoor veel behulpzame informatie en handvatten.
Raadpleeg hier de Wegwijzer duurzame collectieve warmtenetten
Whitepaper en routekaart warmtetransitie: van pionieren naar opschalen en versnellen
In een kwalitatief onderzoek zijn 10 gemeenten, die ervaring hebben met het proces rondom de besluitvorming over collectieve warmtevoorzieningen, geïnterviewd. Met de uitkomsten en bevindingen, die zijn samengevat in het Whitepaper ‘Warmtetransitie: van pionieren naar opschalen en versnellen’, willen we andere gemeenten, die daar nog geen ervaring mee hebben, helpen met kennis uit de praktijk. Zo ondersteunen we gemeenten om gerichter tot een visie en rolbepaling op het gebied van collectieve warmtenetten te komen.
Lees hier meer: Onderzoek onder gemeenten benadrukt urgentie tot versnelling warmtetransitie
Download hier het Whitepaper ‘Warmtetransitie: van pionieren naar opschalen en versnellen’
Download hier de routekaart
Programmaraad Wet- en Regelgeving
Webinar: Met ETS II meer noodzaak voor verduurzamen warmtenetten
Op dezelfde dag als het webinar over ETS II werd gehouden, stemde het Europees Parlement in met de aanscherping en uitbreiding van het Europese emissiehandelssysteem. Vanaf 2027 start ETS II waarin een CO2-prijs gaat gelden voor brandstoffen en warmte die worden geleverd aan de Gebouwde Omgeving en Transport. Wat is de impact van deze nieuwe wet- en regelgeving op warmtenetten?
Lees hier meer: Met ETS II meer noodzaak voor verduurzamen warmtenetten
Kijk het hier het webinar terug
Kennissessie Wcw: waar moet de sector zich op voorbereiden?
De nieuwe Wet collectieve warmte heeft de afgelopen jaren al veel stof doen opwaaien in de warmtesector. Dat bleek ook uit de interesse voor het Kennisevent Wet collectieve warmte, waar de tekst van het wetsvoorstel werd besproken en door het ministerie van EZK werd toegelicht.
Lees hier het verslag terug en download de presentatie
Kennissessie Wcw: de diepte in over warmtekavels, tariefregulering en financiering
Warmtekavels, tariefregulering en de financiering van warmtebedrijven: de vervolgsessie over de Wcw ging dieper in op de inhoud van deze zaken, in relatie tot de nieuwe wetgeving die eraan komt. Met 100 deelnemers in de zaal maakten verschillende experts samen met de Programmaraad Wet- en Regelgeving van Stichting Warmtenetwerk de vertaling van theorie naar de praktijk.
Lees hier het verslag terug en download de presentatie
Online vragenuur duurzaamheid warmtenetten maakt deelnemers wijzer
Aan het online vragenuur namen vooral ambtenaren deel, die nadenken over een warmtenet in hun gemeente. Zij konden tijdens de online bijeenkomst vragen stellen over de BENG-eisen, de NTA8800 en nieuwe regels op het gebied van energielabels. Daarnaast werd uitgebreid ingegaan op de duurzaamheidseisen voor warmtenetten in de nieuwe Wet collectieve warmtevoorziening.
Kijk hier het online vragenuur terug.
Wenst u alleen de powerpoint presentatie te downloaden? Kijk dan hier.
Kennisevent warmtelevering woningcorporaties
Tijdens het ‘Kennisevent voor woningcorporaties! Warmtelevering: aansluiten, uitbesteden of zelf doen?’ werden de bezoekers getrakteerd op mooie inzichten over het aansluiten van corporatiewoningen op warmtenetten. De rode lijn van het event was de zoektocht van woningcorporaties naar modellen voor warmtelevering en betaalbaarheid voor de huurders. Ook werd er ingegaan op de huurwet versus de warmtewet.
Lees hier het verslag
Kijk hier het kennisevent in zijn geheel terug