Koudenet Amsterdam Zuidoost

Foto van casus

Naast warmtenetten bevinden zich in Nederland ook koudenetten. Sommige bestaan al tien jaar, zoals in Amsterdam Zuidoost.

Stadskoude is hot

Voor de koeling van kantoorgebouwen en datacenters wordt steeds vaker gebruik gemaakt van water uit de omgeving. Een mooi voorbeeld zijn de kantoren bij de Amsterdamse Zuidas; die worden gekoeld met water uit het nabijgelegen Nieuwe Meer. Sinds 2010 is er een tweede koudenet in Amsterdam in gebruik, in Zuidoost. Hiervoor wordt koude gewonnen uit de Ouderkerkerplas. Onder meer het AMC, VUmc, ABN AMRO, KPN en Amsterdam ArenA maken gebruik van de duurzame koude.

Ouderkerkplas

De koudecentrale maakt gebruik van het koude water in de nabijgelegen Ouderkerkerplas. De aangesloten kantoren en gebouwen kunnen daardoor hun traditionele koelmachines vervangen door deze natuurlijke bron van koude. Dit zorgt voor een CO2-reductie van wel 65%. Amsterdam Zuidoost is, na de Amsterdamse Zuidas, het tweede gebied in Nederland dat gebruik maakt van deze milieuvriendelijke koeling

Feiten

Het vermogen Koudecentrale Zuidoost is 60 MW en levert een besparing van zo’n 7,2 miljoen kg CO2 per jaar; Het aantal liters opgepompt water per jaar: gemiddeld 8 miljoen m3 per jaar;Diepte waarop het water wordt opgepompt is 45 meter, daar is de temperatuur van het opgepompte water zo’n 5 à 6 graden Celsius. Via een leidingstelsel van 10 kilometer wordt het naar de klanten getransporteerd.

CEDAR

Het nieuwe kantoor Cedar van ING in Amsterdam Zuidoost beschikt over het hoogste duurzaamheidslabel, BREEAM Outstanding. Dit kon onder meer worden bereikt door het gebruik van stadswarmte en stadskoude van Vattenfall.

CO2-besparing

De duurzaamheid van het warmtenet wordt geïllustreerd in de jaarlijkse gepubliceerde warmte-etiketten. In 2022 heeft dit warmtenetwerk 9,7 kg CO2 per GJ warmte uitgestoten. De besparing t.o.v. de CV-ketel is hiermee 16,9 kg CO2 per GJ (64%).

Gerelateerd aan Koudenet Amsterdam Zuidoost