Koudenet Amsterdam Zuidoost

Foto van casus

Naast warmtenetten bevinden zich in Nederland ook koudenetten. Sommige bestaan al tien jaar, zoals in Amsterdam Zuidoost.

Koude

Bij het produceren van koude wordt koud water uit diepe lagen van een plas of meer gebruikt. Dit water wordt naar warmtewisselaars in een koudecentrale gepompt, waar het koude water het water in de leidingen van het koudesysteem koelt. Het opgewarmde water wordt direct teruggepompt naar de warmere bovenlaag van de plas. Het gekoelde water in het koudesysteem wordt vervolgens naar de klant gebracht, waar het warmte afgeeft aan het interne koelsysteem. Klanten gebruiken dit om ruimtes, computers en servers te koelen, zonder dat ze hun eigen koelsystemen nodig hebben.

Ouderkerkplas

Deze koudecentrale maakt gebruik van het koude water in de nabijgelegen Ouderkerkerplas. Dankzij deze natuurlijke bron van koude kunnen de aangesloten kantoren en gebouwen hun traditionele koelsystemen vervangen, wat resulteert in een indrukwekkende CO2-reductie van maar liefst 75%. Amsterdam Zuidoost is, na de Amsterdamse Zuidas, het tweede gebied in Nederland dat profiteert van deze milieuvriendelijke koeling. Nuon is het eerste energiebedrijf in Nederland dat deze innovatieve technologie toepast om gebouwen te voorzien van comfortabele koude.

Feiten

Het vermogen Koudecentrale Zuidoost is 60 MW en levert een besparing van zo’n 7,2 miljoen kg CO2 per jaar; Het aantal liters opgepompt water per jaar: gemiddeld 8 miljoen m3 per jaar;Diepte waarop het water wordt opgepompt is 45 meter, daar is de temperatuur van het opgepompte water zo’n 5 à 6 graden Celsius. Via een leidingstelsel van 10 kilometer wordt het naar de klanten getransporteerd.

CEDAR

Het nieuwe kantoor Cedar van ING in Amsterdam Zuidoost beschikt over het hoogste duurzaamheidslabel, BREEAM Outstanding. Dit kon onder meer worden bereikt door het gebruik van stadswarmte en stadskoude van Vattenfall.

CO2-besparing

De duurzaamheid van het warmtenet wordt geïllustreerd in de jaarlijkse gepubliceerde warmte-etiketten. In 2022 heeft dit warmtenetwerk 9,7 kg CO2 per GJ warmte uitgestoten. De besparing t.o.v. de CV-ketel is hiermee 16,9 kg CO2 per GJ (64%).

Gerelateerd aan Koudenet Amsterdam Zuidoost