Panoramabuurt, Vlissingen
Het project “Panoramabuurt” in Vlissingen, Zeeland, richt zich op de verduurzaming van 641 woningen met als doel om de wijk aardgasvrij te maken tegen 2030. Het project omvat een innovatief energie-infrastructuursysteem met zowel lage- als middentemperatuurwarmtenetten en benut restwarmte van supermarkten.
Projectspecificaties
In de Panoramabuurt worden 641 woningen verduurzamd met een focus op energie-efficiëntie en duurzame technologieën. Het project ontvangt ondersteuning van diverse partners zoals Woonservice l’escaut, Enduris, NetVerder, Zeeuwind, Stichting Energiek Zeeland, en Hogeschool Zeeland. De toekenning van een rijksbijdrage van 4.000.000 euro ondersteunt de transitie naar een aardgasvrije wijk.
Locatie en Projecttype
Panoramabuurt is gelegen in Vlissingen, Zeeland. Dit project richt zich op de verduurzaming van zowel gestapelde bouw als rijwoningen binnen een bestaande wijk, met als doel om de wijk aardgasvrij te maken tegen 2030.
Energie-efficiëntie
Het project Panoramabuurt beoogt een aardgasvrije wijk door gebruik te maken van zowel een laag- als middentemperatuurwarmtenet. De technische oplossing omvat een LT-net (30-55°C) voor nieuwere woningen en een MT-net (70°C) voor oudere woningen, gebaseerd op TEO (Thermische Energie Opslag), warmtepompen en restwarmte van supermarkten. Het systeem kan ook worden aangevuld met collectieve warmtepompen voor verwarming en koeling.
Energiebron en -systeem
De duurzame energie-infrastructuur van Panoramabuurt maakt gebruik van een combinatie van restwarmte uit supermarkten, een warmte-koudeopslag (WKO), en lage- en middentemperatuur warmtenetten. Dit systeem is ontworpen om te voldoen aan de energiebehoeften van de wijk op een duurzame manier.
Infrastructuur en Duurzame Voorzieningen
De Panoramabuurt zal worden uitgerust met een geavanceerd collectief warmtenetwerk, bestaande uit zowel LT- als MT-netten om een efficiënte verwarming en koeling van de woningen te waarborgen. Het project omvat ook een aantal duurzame initiatieven en samenwerking met lokale partners om de wijk aardgasvrij te maken tegen 2030.