Proeftuin Sliedrecht-Oost

Foto van casus

Sliedrecht-Oost is één van de wijken in Nederland die in de tweede ronde zijn aangewezen als ‘proeftuin’ voor het aardgasvrij maken van woningen. De gemeente Sliedrecht onderzoekt samen met Regio Drechtsteden, HVC, Tablis wonen, Regionaal Energieloket, Provincie Zuid-Holland en Stedin of in Sliedrecht-Oost woningen met behulp van geothermie verwarmd kunnen worden.

Particuliere- en huurwoningen

In de wijk Sliedrecht-Oost gaan de komende jaren 2.000 bestaande woningen van het aardgas af. In Sliedrecht-Oost is een aanzienlijk deel van de woningen in particulier bezit. Bewoners zullen zelf ook moeten investeren, wat het participatieproces ingewikkelder maakt. Meer dan honderd woningeigenaren hebben ondertussen gekozen voor het warmtenet. In 2024 stappen zij over en maken hiermee hun woning aardgasvrij. Daarnaast is meer dan 70% van de huurders van Tablis Wonen akkoord gegaan met de plannen hun woning aardgasvrij te maken en aan te sluiten op het warmtenet.

Vervolgstappen

Nu de bewoners hebben ingestemd met het gasloos maken van hun woning, kunnen HVC en de gemeente concrete planningen maken. Niet alleen voor de aanleg van het warmtenet en het aansluiten van de woningen, maar ook voor de herinrichting van de Vogelbuurt-Noord. Ton Spek, wethouder Wonen en Duurzaamheid zegt: “Ik ben erg blij dat we nu eindelijk deze stap kunnen zetten. Samen met HVC en andere bouwpartners gaan we nu alles op alles zetten om in 2024 verder te kunnen.”

Duurzame warmtebron

Inmiddels is er ruim drie kilometer aan leiding in de grond geplaatst en zijn er ruim duizend woningen aangesloten. Binnen een jaar komen daar nog eens ruim 500 woningen bij. Die woningen worden nu nog verwarmd met een tijdelijke warmtecentrale, maar volgend jaar verbinden we het warmtenet via een leiding onder de Merwede door met de slibverwerkingsinstallatie van HVC in Dordrecht. Daar wordt rioolafval verwerkt en met de warmte die daarbij vrijkomt, wordt straks het warmtenet Sliedrecht verwarmd. Daarmee is de warmte die onze woningen ingaat straks duurzaam. Indien er voldoende aansluitingen worden gerealiseerd zal op termijn ook de aansluiting op geothermie worden gemaakt.

Jaren ’60 en ’70 wijk

Sliedrecht-Oost is een wijk die model kan staan voor veel wijken in Nederland die in de jaren zestig en zeventig uit de grond werden gestampt. In de wijk staan huur- en koopwoningen, hoogbouw en laagbouw. Van de ervaringen die in deze Sliedrechtse wijk worden opgedaan kan de rest van het land profiteren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft een speciaal programma ontwikkeld om de in de proeftuinen opgedane kennis te delen.

Gerelateerd aan Proeftuin Sliedrecht-Oost