Warmtenet Bergen op Zoom Havenkwartier
Het warmtenet in de wijk Havenkwartier wordt gevoed door een warmtekrachtkoppeling gelegen aan de rand van deze wijk.
Naar WKK overstappen
In Bergen op Zoom wordt warmte geleverd aan ruim 1.000 huishoudens verdeeld over twee wijken. Deze warmte wordt geleverd door Warmtekrachtkoppeling (WKK). Bij een warmtekrachtkoppeling vindt de productie van warmte en elektriciteit samen en tegelijk plaats. De WKK’s in Bergen op Zoom werken nog op gas, maar er zijn plannen om de warmtelevering te verduurzamen.
Efficiënt met energie door industrie
In Bergen op Zoom is veel industrie aanwezig. Deze industrie gaat steeds efficiënter om met energie en kijkt steeds beter naar reststromen die nog waarde kunnen hebben voor de omgeving. Voor de toekomstige verduurzaming van de warmtenetten in Bergen op Zoom focust Ennatuurlijk eerst op warmte uit de industrie. Daarnaast worden andere technieken zoals aquathermie en aardwarmte in het vizier gehouden.
Warmte born
De warmte wordt geleverd door warmtekrachtkoppeling (WKK), waarbij zowel warmte als elektriciteit gelijktijdig worden geproduceerd. Momenteel werken de WKK’s in Bergen op Zoom nog op gas, maar er zijn plannen om de warmtelevering te verduurzamen.
Toekomst van het warmtenet
In Bergen op Zoom is een flinke industriële aanwezigheid. Deze industrie zet zich steeds meer in voor energie-efficiëntie en onderzoekt reststromen die waarde kunnen hebben voor de omgeving. Bij het plannen voor toekomstige verduurzaming van de warmtenetten in Bergen op Zoom, richten we ons eerst op het benutten van warmte uit de industrie. Daarnaast blijven we andere technieken zoals aquathermie en aardwarmte in de gaten houden.
CO2-besparing
De duurzaamheid van het warmtenet wordt geïllustreerd in de jaarlijkse gepubliceerde warmte-etiketten. In 2022 heeft dit warmtenetwerk 63,5 kg CO2 per GJ warmte uitgestoten. De besparing t.o.v. de CV-ketel is hiermee -5,0 kg CO2 per GJ (-9%).