Warmtenet Gildenwijk (Gorinchem)
In de Gildenwijk in Gorinchem staan vooral woningen uit de periode 1960/70. Omdat er veel hoogbouw is met collectieve verwarmingsinstallaties, is deze wijk kansrijk voor aansluiting op een warmtenet. De wijk bestaat grofweg uit 70% huurwoningen, 20% particulieren/vve’s en 10% utiliteit.
Veel betrokken partijen
Het project in de Gildenwijk betreft de aanleg van een warmtenet dat 1.000 woningen van duurzame warmte zal voorzien. Het warmtenet, gepland voor realisatie vanaf 2025, zal warmte leveren uit afvalwater en oppervlaktewater. Betrokken partijen zijn de gemeente Gorinchem, provincie Zuid-Holland, Waterschap Rivierenland, woningcorporatie Poort6, HVC, en Stedin. Het warmtenet zal aanzienlijk bijdragen aan de reductie van CO2-uitstoot. In 2022 werd een uitstoot van 27,9 kg CO2 per GJ warmte gerapporteerd, wat een besparing van 30,6 kg CO2 per GJ vertegenwoordigt in vergelijking met traditionele CV-ketels. Dit toont de effectiviteit en milieuvriendelijkheid van het project aan. Stakeholders Gemeente Gorinchem wil aan de slag met een warmtenet Warmtebedrijf HVC Groep is de leverancier van de warmte en verantwoordelijk voor de bron Woningbouwcorporatie Poort6 bezit veel huurwoningen in de Gildenwijk en is samen met de gemeente startmotor Waterschap Rivierenland levert de warmte uit afvalwater De provincie Zuid-Holland ondersteunt het project procesmatig en met leerervaringen uit andere gemeenten Stedin is netbeheerder voor gas en stroom en vanuit die rol betrokken bij de uitvoering van het project.
Start in afwachting van PAW
Gildenwijk is een wijk in Gorinchem-West, Zuid-Holland, bestaande uit voornamelijk huurwoningen uit de jaren zestig en zeventig. Het project betreft de aanleg van een nieuw warmtenet, wat deze wijk de eerste aardgasvrije wijk van Gorinchem maakt. De aanleg start zodra de subsidie uit het Programma Aardgasvrije Wijken is toegekend. Tussen 2022 en 2025 worden ongeveer 1.000 woningen en gebouwen in Gorinchem aangesloten op een warmtenet. Dit project gaat over de volgende fase om wijken in de stad aardgasvrij te maken: de aansluiting van 2.300 extra woningen. Het streven is in 2025 te starten met de aanleg van het warmtenet. Naar verwachting worden de laatste aansluitingen in 2030 gerealiseerd.
Energie-efficiëntie
De Gildenwijk streeft naar hoge energie-efficiëntie door gebruik te maken van aquathermie en restwarmte uit afvalwater voor verwarming. Dit warmtenet moet bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot, met een doelstelling om alle woningen in de wijk CO2-neutraal te maken en op energielabel B te krijgen tegen 2030.
Energiebron en -systeem
Het warmtenet zal warmte halen uit de rioolwaterzuivering in Schelluinen en restwarmte uit het kanaal van Steenenhoek. Deze bronnen bieden een duurzame en hernieuwbare energieoplossing voor de wijk. Aquathermie, waarbij warmte uit oppervlakte- en afvalwater wordt gebruikt, speelt een centrale rol in het systeem. Een thermische bron voor afvalwater (TEA) op het terrein van HVC levert de warmte. Dit is nog niet voldoende voor opschaling van het warmtenet naar de hele gemeente. Daarvoor kunnen extra thermische bronnen uit oppervlaktewater (TEO) op andere locaties worden geplaatst.
Infrastructuur en Duurzame Voorzieningen
Het project omvat de aanleg van een nieuw warmtenet, wat nog niet eerder in Gorinchem is gerealiseerd. De infrastructuur zal zo duurzaam mogelijk zijn, zonder gebruik te maken van restwarmte uit vervuilende industrieën. Dit warmtenet zal bijdragen aan de bredere duurzaamheidsdoelstellingen van de stad en haar inwoners.