Warmtenet Leiden

Foto van casus

Het warmtenet in regio Leiden voorziet de wijken Stevenshof, Roomburg en Nieuw-Leyden volledig van warmte. alle gebouwen in deze wijken zijn aangesloten op het warmtenet waarvan Vattenfall de leverancier en eigenaar is. Ook levert Vattenfall warmte aan het Bio Science Park, de wijk Poelgeest in Oegstgeest en aan een aantal flats en bedrijven op De Baanderij in Leiderdorp.

Warmtenet Leidse regio

Het warmtenet van de Leidse regio omvat diverse wijken in Leiden, Oegstgeest en Leiderdorp, waarbij de belangrijkste warmtebron de Leidse elektriciteitscentrale van Uniper is, die op aardgas werkt. Tijdens een periode van langdurig onderhoud aan deze centrale, waarbij de warmteproductie verminderde, moesten we tijdelijk meer gebruikmaken van (hulp)warmteketels op aardgas, die minder efficiënt zijn.

CO2-resultaat warmtenet Leidse regio

In delen van Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest hebben bewoners en bedrijven met warmte 17.172 ton CO2-reductie gerealiseerd, in vergelijking met individuele installaties op gas. Die hoeveelheid kun je vergelijken met wat 8 windturbines van 3 MW op land in een jaar aan uitstoot reduceren.

Toekomstplannen

WarmtelinQ, aangevoerd door Warmtebedrijf Rotterdam (WbR) na de overname door Vattenfall in oktober 2022, wordt ontwikkeld door Gasunie vanuit het Rotterdamse havengebied. Het transporteert restwarmte uit de haven om huizen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen. Verwacht wordt dat de WarmtelinQ in 2027 operationeel zal zijn, waarmee de CO2-uitstoot in de Leidse regio zal verminderen en extra woningen en gebouwen van warmte kunnen worden voorzien. Aquathermie wordt geïmplementeerd in samenwerking met coöperatie Energiek Poelgeest. In 2023 en 2024 zal een deel van het warmtenet in de Leidse regio worden gekoppeld aan de aquathermiebron, waarmee een duurzame warmtebron wordt toegevoegd en een stap dichter bij het doel wordt gezet om binnen één generatie fossielvrij te leven. Om het warmtenet efficiënter te benutten, wordt onderzocht of het verlagen van de aanlevertemperatuur gunstig is. Dit zou ook de inzet van duurzame bronnen in de toekomst mogelijk maken.

CO2-besparing

De duurzaamheid van het warmtenet wordt geïllustreerd in de jaarlijkse gepubliceerde warmte-etiketten. In 2022 heeft dit warmtenetwerk 42,84 kg CO2 per GJ warmte uitgestoten. De besparing t.o.v. de CV-ketel is hiermee 22,8 kg CO2 per GJ (38%).

Gerelateerd aan Warmtenet Leiden