Warmtenet Roosendaal

Foto van casus

In de gemeente Roosendaal ligt het duurzaamste warmtenet (laagtemperatuur) van Nederland (in 2018 in de prijzen gevallen). In het warmtenet wordt gebruik gemaakt van restwarmte van SUEZ ReEnergy. Inmiddels zijn 250 woningen in het gebied Stadsoevers aangesloten.

Met het oog op de toekomst nam DER (Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal, opgericht door de gemeente Roosendaal) in 2012 het initiatief om het Smart Climate Grid aan te leggen voor het verwarmen van het Kellebeek college in de wijk Stadsoevers. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van pure restwarmte van 42°C uit de nabij gelegen SUEZ afvalenergiecentrale die anders verloren zou gaan. Nu al bespaart dit meer dan 50% op de energierekening van het Kellebeek college.

Potentie

Op dit moment zijn zo’n 155 woningen aangesloten op het systeem en twee scholen. Op de huidige backbone kunnen in totaal 3.000 à 4.000 woningen worden aangesloten. Daarvoor hoeft alleen de pompcapaciteit vergroot te worden. Met de huidige pompcapaciteit kunnen ongeveer 1.200 woningen aangesloten worden. Op dit moment staat een uitbreiding van de woonwijk op de planning, met ongeveer 600 woningen, die in principe op het warmtenet van DER worden aangesloten.

Voor DER is dit nog maar het begin. Van de 60 MW restwarmte capaciteit die de SUEZ centrale nu voorziet, wordt op dit moment slechts 5 MW benut. Het succes van De Nieuwe Wipwei geeft de overtuiging en motivatie om het LT-warmtenetwerk in de nabije toekomst verder uit te breiden.

Gerelateerd aan Warmtenet Roosendaal